2024.04.17, Szerda

"Tehetség Program" roadshow első állomása Kecskeméten

2016.02.11. 08:50

Hirdetés

Több állomásból álló roadshow első állomásaként Kecskeméten rendezték a Nemzeti Tehetség Program sajtótájékoztatóját. Beszámoltak a tehetséges gyermekek, az őket nevelő családok támogatásáról. Bemutatkoztak a védnökök, valamint megismerhettek három, a programban már részt vevő tehetséggel. Novák Katalin államtitkár, a jó hangulatú eseményen az egyik már ösztöndíjas fiatalemberrel még egy sakkpartit is lejátszott. 

A kormány a korábbi támogatási összeget többszörösére növelve mintegy 4 milliárd forinttal támogatja 2016-tól a Nemzeti Tehetség Programot - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

A Nemzeti Tehetség Program keretében a kormányzat 2,8 milliárd forint támogatást biztosít, amely további több mint egymilliárd forint fejlesztési forrással kiegészül - mondta az államtitkár a programot népszerűsítő roadshow első állomásán. Az eseményt Kecskemét után további hat városban rendezik meg.
Novák Katalin hangsúlyozta: a program arról szól, hogy egészen fiatal korban megtalálják a tehetségeket, felkarolják őket és hosszú távon sem engedik el a kezüket. Támogatják a családokat is, hiszen egy tehetséges gyermek óriási lehetőség, egy óriási kincs, ugyanakkor egy kedves tehertétel a család számára.
A sajtótájékoztatón bemutatták a program védnökeit: Csemer Boglárka énekest, Erdei Zsolt ökölvívót és Rátai Dánielt, a Leonar3Do feltalálóját. Bemutatkozott továbbá három kimagasló, a program ösztöndíját már elnyert tehetség: Bényei Éve Bernadett biológus, agykutató, Pirisi Máté népzenész, és a sokkozó Gladura Benjamin, akivel Novák Katalin lejátszott egy rövid partit.
A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A program elfogadásával az Országgyűlés 2008 és 2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.
A meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és a felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban részt vevők széles köre nyújthat be támogatási igényt, többek között köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve azok karai, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, tehetségsegítő tanácsok. 2011 és 2014 között a 3,940 milliárd forint pályázati keretösszegekből összesen 2884 pályázat részesült támogatásban. 

forrás: mti

Galéria

MegyetehetségösztöndíjNemzeti Tehetség Program