2024.06.25, Kedd

Soltvadkerti takarékszövetkezet dolgozói ellen emeltek vádat

2016.05.26. 08:32

Húszmilliárd forint kár ért egy takarékszövetkezetet, miután vezetői és dolgozói hitelképtelen ügyfeleknek nyújtottak hitelt, valamint fedezetlen váltókat fogadtak be.

Hirdetés

Húszmilliárd forint kár ért egy takarékszövetkezetet, miután vezetői és dolgozói hitelképtelen ügyfeleknek nyújtottak hitelt, valamint fedezetlen váltókat fogadtak be. Az ügyben 76 vádlott ellen indult eljárás.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a 76 vádlott között vannak a takarékszövetkezet egyes vezetői, tisztségviselői, ügyintézői, de cégek vezetői és magánemberek is, akik hiteleket vettek fel a Bács-Kiskun megyei pénzintézettől.
A takarékszövetkezetnél dolgozó vádlottak 2005 és 2011 között több mint 120 hitel kihelyezésekor szegték meg a jogszabályokat és a takarékszövetkezet belső szabályzatait. Olyan cégeknek  és magánembereknek nyújtottak hiteleket, amelyeknek-akiknek nem volt meg az ehhez szükséges hitelképességük. A kölcsönöket sokszor csak azért adták, hogy az adott ügyfél korábbi lejárt, nem fizetett problémás kölcsönét egy újabb nagyobb összegű hitellel rendezzék. Az újabb kölcsön visszafizetésére azonban nem volt reális esély, ami minden érintett számára egyértelmű volt. Mindezek miatt a takarékszövetkezetet mintegy 20 milliárd forint vagyoni hátrány érte.
A cégek képviselői, illetve a magánemberek közül többen a felvett kölcsön egy részét visszajuttatták a kölcsön nyújtásában közreműködő dolgozónak.
Emellett a takarékszövetkezet 2011-ben több mint ötmilliárd forint értékben olyan váltókat fogadott be, amelyek mögött nem volt fedezet. Ennek az volt a célja, hogy a pénzintézet rossz anyagi helyzetét leplezzék, látszólag javítsák.
A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjai jelenleg szabadlábon vannak, őket a főügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés bűntettén kívül egyebek mellett csődbűncselekménnyel, számvitel rendje megsértésével és vesztegetéssel is vádolja.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2012. június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és rendelte el a végelszámolást. A PSZÁF az intézkedést azzal indokolta, hogy a cég elveszítette a tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált, ami nem teszi lehetővé a takarékszövetkezet biztonságos működését, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait.  
A rendőrség 2015 augusztusában közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal zárta le a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet gazdasági tevékenységével kapcsolatban folytatott eljárást.

forrás: mti

Galéria

MegyeSoltvadkerti Takarékszövetkezethűtlen kezeléspénzintézet