2020.01.22, Szerda

Megye

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta

2019.11.17

A magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

Alapkövetelmény a jártasság a természettudományokban

2019.11.15

A matematika, fizika, informatika és a műszaki tudományok területén képződő tudás megkerülhetetlen a jövő formálásában.

Újra dr. Mák Kornélt választotta elnöknek a kecskeméti KDNP

2019.11.15

November 14-én este tartotta a kecskeméti KDNP a tisztújító közgyűlését, ahol a negyven tagból negyvenen választották újra elnöknek dr. Mák Kornélt. Az elnök beszámolójából kiderült, hogy nagyot nőtt a KDNP az elmúlt években mind Kecskeméten, mind Bács-Kiskun megyében, ugyanis dr. Mák Kornél a városi elnökség mellett a megyei elnöki tisztet is betölti.

Sikeres volt a Jövőd a tét! 2019 Pályaválasztási Kiállítás rendezvénysorozat

2019.11.14

Az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói voltak fókuszban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal által októberben megrendezett Jövőd a tét! Pályaválasztási Kiállítás rendezvénysorozaton. A diákok tájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, a felnőttképző intézmények ajánlatairól, továbbá élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg, szimulátorok segítségével szakmákat próbálhatnak ki, valamint pályaválasztási tanácsot kérhettek.

Hetedik éve hirdetik meg a karácsonyi jótékonysági könyvgyűjtést

2019.11.13

A már nem használt, de még jó állapotú játékokat és mesekönyveket december 13-áig gyűjtik a Reile Géza utcai esélyteremtő irodában és a kecskeméti Család- és KarrierPONT-ban.

Lezsák Sándor a magyar nemzeti kultúra szószólója

2019.11.13

A magyar nemzeti kultúra szószólójának nevezte Lezsák Sándort Orbán Viktor kormányfő, aki a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést adta át a Karmelita kolostorban az Országgyűlés alelnökének, József Attila-díjas költőnek, a Nemzeti Fórum, a Bethlen Gábor Alapítvány és a Mindszenty Társaság elnökének, a Lakitelek Népfőiskola alapítójának.

Indulhat a Duna Borút felfedezése

2019.11.12

Az alföldi borok jó hírének erősítése és a borturizmus fejlesztése a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelt céljai közé tartozik. Ezt szolgálja a Vajdasági Autonóm Tartománnyal közös projekt is, amelynek keretében többek között megvalósul a térség első határon átnyúló borútja.

Vizes élőhelyek újulnak meg a Duna egykori árterén

2019.11.11

Hamarosan megkezdődnek a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái Bács-Kiskun megyében, amelyek eredményeként védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg a Duna egykori árterén.

Az elmúlt három évben 36 százalékkal nőtt a Kecskeméti Vadaskert látogatottsága

2019.11.10

A vadaskert négy-öt évvel ezelőtt megtervezett koncepciójának része volt, hogy a felnőtteknek és gyermekeknek szóló programokkal - vadaskerti táborokkal, látványetetésekkel, különféle bemutatókkal, óvodai és iskolai rendhagyó órákkal - egy családbarát, közösségi térré tegyék a Kecskeméti Vadaskertet.

Tovább szépül a félegyházi városháza

2019.11.08

Megtartotta első rendes ülését Kiskunfélegyháza képviselőtestülete, 16 napirendi pontot tárgyaltak meg a városatyák. Eldőlt például, hogy a városháza eddig kimaradt üzletportáljai is megújulnak hamarosan.

Bajai pszichológus kapott innovációs díjat

2019.11.07

A szegedi Scolia Technologies Kft. és Hal Melinda kapták az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat, a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen, tíz éve alapított elismerését kedden adták át a csongrádi megyeszékhelyen.

Ezt a 35 projektet tartalmazza a közútkezelő útfelújítási csomagja

2019.11.06

Jelentős fejlesztést kap a 61-es főút és az M6-os autópálya összekötője, a 15 kilométeres szakasszal teljessé téve a Sárbogárd és Dunaújváros közötti út rendbe tételét.

Pályázati felhívás konyhakerti termelés ösztönzésére

2019.11.05

A program jelentkezési határideje meghosszabbításra került 2019.11.15-ig!

Ne várja meg, míg a tűzoltók mennek ki Önhöz, menjen el a nyílt napra!

2019.11.04

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi a társasházak biztonságát. November 5. és 7. között háromnapos nyílt napot tartanak az ország összes katasztrófavédelmi kirendeltségén. Minden érdeklődő, minden társasházban élő, éppen oda költöző lakástulajdonos, bérlő, vagy közös képviselő, lakásszövetkezeti tag számára lehetőséget biztosítanak, hogy feltehessék a tűzvédelemmel kapcsolatos kérdéseiket.

Visszatér a Kiskunfélegyházi járásba a mobilizált ügyfélszolgálat

2019.11.01

Ismét szolgálatot teljesít november 4–8. között a kormányablak busz a Kiskunfélegyházi járásban.

A mi Dunánk címmel elkészült az Országos kikötőfejlesztési főterv stratégia tervezete

2019.11.16

Ebben Baja is érintett, melynek célja egyebek mellett a vízi áruszállítás részarányának 10 százalékra emelése a jelenlegi 3,3 százalékról.

Jelentős gepida temetőrészletet tártak fel Tiszaug határában

2019.11.15

A temető leletanyagát 2020 őszén a Kecskeméti Katona József Múzeuma a szolnoki Damjanich János Múzeummal közösen állítják majd ki, a szolnoki szakemberek ugyanis 2015-ben Tiszapüspöki határában szintén egy gepida temetőre bukkantak.

Már a Pedagógusképző Kart választóknak is elérhető lesz a gyakorlatorientált képzés

2019.11.14

Kiemelt cél a hozzáértő, tehetséges szakemberek nevelése, ami a pedagógia területére különösen igaz, hiszen a jelen generáció pedagógus hallgatói nevelik majd a jövő generáció gyermekeit.

Elkészült az iparterülethez vezető út Tázláron

2019.11.14

A Radnóti utca felső szakasza új aszfalt burkolatot kapott, a leendő iparterület mellett elhaladó utak pedig zúzott köves terítést kaptak.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

2019.11.13

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

Megnyílt a Szalakóta Látogatóközpont Szatymaz és Sándorfalva határán

2019.11.12

A Sándorfalva felöl megközelíthető látogatóközpont ökoturisztikai és oktatási programok, madarász táborok és kutatási feladatok helyszíne lesz.

Ma kezdődik a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2019.11.12

A 16. Verzió Budapest mellett november 21. és 24. között Pécsen, Szegeden, Kecskeméten és idén először Szombathelyen és Debrecenben mutat be válogatást az elmúlt évek legjobb dokumentumfilmjeiből.

Program indul a mezőőri tevékenység hatékonyságának növelésére

2019.11.11

A mezőgazdasági vagyonvédelem közös feladatunk és érdekünk. A mezőri tevékenység hatékonyságának növelése érdekében célszerű a mezőőrök és polgárőrök együttműködését tovább mélyítenünk, ezért az Agrárminisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség közös programot indít „Külterületek biztonsága, környezetünk védelme 2019-2020” címmel, amelyre az Agrárminisztérium 40 millió forintot biztosít – mondta el Nagy István agrárminiszter a programindító konferencián, szombaton, Lajosmizsén.

A KÉSZ alapítója nyerte a különdíjat az Év Üzletembere gálán

2019.11.09

A zsűri a családi vállalkozások szellemiségének megőrzését emelte ki; Varga Mihály az értékrend, az élmények és érdekek közösségét hangsúlyozta.

Tündérkerttel is lehet nevezni a bajai versenyen

2019.11.07

Idén 18 tanintézmény nevezett a Virágos óvodák-iskolák versenyre.

Bács-Kiskun megyében is megkezdődött a kormányhivatali munkaerő-piaci reform bevezetése

2019.11.06

Célja az elsődleges munkaerőpiacra lépők számának növelése, melyben a közigazgatás fontos szerepet szán megyei és járási szinten is a foglalkoztatási szolgálatnak.

Repültek a darts nyilak - II. Országos DARTS Bajnokság Kecskeméten

2019.11.06

A Hírös Hunok Darts Klub adott otthont az országos darts bajnokságnak, melyet a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesülettel közös szervezésben rendezett meg, Kecskeméten. A versenyen összesen 17 csapat és 51 versenyző indult, az ország minden részéről.

50 esztendős pályafutás a kórházban

2019.11.05

Két, öt évtizede kórházban dolgozó főorvost, dr. Küttel Pétert és dr. Huszár Gergelyt köszöntöttek a bajai intézményben.

A Hajós-Bajai borvidéken is megjelent a szőlőt megtámadó sárgaság

2019.11.04

Megkezdődtek a hatósági intézkedések, de azok kizárólag a szőlőre vonatkoznak, a borkészítésre és forgalmazásra nem.

Elkészült a Gemenc Játszópark és Sportpálya a Petőfi-szigeten

2019.10.31

A hogy speciális játékok segítségével integrált módon, egy közösségi térben játszhatnak fogyatékossággal élő és ép gyermekek. Az új kulturális és közösségi tér fejlesztése 24,35 millió forint összegben az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.