2024.02.27, Kedd

Egy hét a nemzeti parkoké

2016.05.29. 14:23

Hirdetés

Magyarország óriási nemzeti kincse a természet közeli állapotban megmaradt táj, amely hazánk területének csaknem egyharmada - mondta a rendezvény megnyitóján Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a Magyar nemzeti parkok hetének megnyitóján Debrecenben.

 A nemzeti parkok hete rendezvénysorozat egyre sikeresebb: 10 éve, az első rendezvényen még 3500-an vettek részt, tavaly már 15 ezren, s reményeik szerint az idén még többen érdeklődnek a parkok munkája iránt. Az országban  850 ezer hektár védett terület van, a tíz nemzeti park 300 ezer hektár állami védett területet kezel, ahol összesen 14 ezer őshonos állatot tartanak.

A helyettes államtitkár legfőbb célnak a területek legeltetéssel történő jó karbantartását és a génmegőrzést nevezte, de - mint mondta - fontos szerepet töltenek be a nemzeti parkok az öko-turisztikában is: programjaiknak tavaly 1,5 millió regisztrált látogatója volt.
A környezeti nevelésről szólva kiemelte a 15 hazai erdei iskolát: foglalkozásaikon évente tízezer gyerek vesz részt, de a különféle környezetvédelmi programokat több mint kétszázezren látogatják.
Rácz András szerint az állami környezetvédelemnek fontos partnerei a helyben élő gazdák. A Nemzeti Parki Termék védjegy programban több mint 170 termelő 600 termékkel vesz részt - jelezte.
   
A Magyar nemzeti parkok hetén a Kiskunsági Nemzeti Park is számos ingyenes programmal várja az érdeklődőket.

A hazai természetvédelem egyre sanyarúbb helyzetéről nem esett szó a megnyitón, de mi írtunk róla a közelmúltban.

forrás: mti, bacsmegye.hu

Galéria

Megyetermészetvédelemnemzeti parkok hete