2024.04.20, Szombat

Nemesnádudvari pincesor ékessége, a Knáb Borozó kitárta kapuit

2016.04.15. 08:36

A Hajós-Bajai borvidék egyik gyöngyszemén, Nemesnádudvaron, a Máriavölgye Pincesoron egy újjáépült borospince 2016 tavaszán megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Hirdetés

A Hajós-Bajai borvidék egyik gyöngyszemén, Nemesnádudvaron, a Máriavölgye Pincesoron egy újjáépült borospince 2016 tavaszán megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A tulajdonos, a Merkbau cégcsoporthoz tartozó Knáb-N Kft. célja, hogy újra élettel töltsék meg a történelmi pincesort, népszerűsítsék a helyi borászok kiváló, ám kevésbé ismert borait, programot nyújtsanak a községbe érkező vendégek és turisták számára, és nem utolsósorban megőrizzék a pincefalu építészeti és kulturális örökségét.

Az Alföld déli részén fekvő több, mint 2000 fős Nemesnádudvar utcái és házai magukon viselik a sváb építészeti kultúra jegyeit. Az ország egyik legszebb pincesorát őrzi a település. Ugyan a faluban több helyen is találhatók présházak, a leghíresebb és a legszebb mégis a Máriavölgye pincesor szorosan egymás mellett elhelyezkedő, takaros fehér házacskái.

A nemesnádudvari székhelyű Knáb-N Kft. tulajdonosainak többsége helyi születésű, akiknek a falusi, a családi hagyományok, illetve a helyi értékek és tradíciók megőrzése hozta az ötletüket, hogy megvásároljanak egy pincét, melybe életet lehelve és ezáltal bővítve a Knáb Panzió szolgáltatási körét, fellendítsék a térség borturizmusát.

A pincében kialakítottak egy 90 m² alapterületű, közel 60 fő befogadására képes borozót, melyhez tároló pince és egy téglaboltozatos bemutató pince kapcsolódik. A pince fölött pedig egy teraszt is építettek, raklapbútorokkal berendezve, ahonnan festői látványt nyújtanak a hullámzó szőlőültetvények. A beruházó környezetbarát szemléletét tükrözi, hogy a borozó tetején napelemeket helyeztek el, melyből az áramellátást tudják biztosítani.

A borozó belsőépítészeti megoldása egyszerre modern és hagyományőrző. A fa természetességét, a robosztus tartógerendák „vidékiességét” finoman kombinálják a látszóbeton nyers, korszerű megjelenésével. Télen a kandallóban pattogó tűz az otthon melegét varázsolja a helyiségbe, de aki előadást tartana a borozóban, őt segíti a motorosan leereszthető vetítővászon, és projektor, valamint a kiépített hangtechnika is.

A borozó a borkultúra és a Hajós-Bajai borvidék borainak népszerűsítését szolgálja. A Nemesnádudvari Borbarátok Egyesületének céljaival összhangban, a kínált boraikat döntően a pincesor és a település területén termelt szőlőkből állítják elő. A nemesnádudvari pincék falai között olyan borok érlelődnek, mint a hagyományos műveléssel termesztett Kadarka, vagy a kiváló minőségű Chardonnay, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Királyleányka, Kunleány, Kékfrankos és Cabernet sauvignon. A választék széles, és a hozzáértő borosgazdákban sincs hiány.

Az új pincének hála, a borkóstolók, borvacsorák, bortúrákkal egybekötött rendezvények színesítik és hozzájárulnak ahhoz, hogy élettel teljen meg újra ez a több száz éves borászati múlttal rendelkező pincefalu.

 

Beruházás, pályázat:

 

A KNÁB-N Vendéglátó, Idegenforgalmi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez 2011-től igénybe vehető támogatása keretében 13.419.353 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat címe: „Borturizmushoz kapcsolódó infrastruktúra és szolgáltatásfejlesztés Nemesnádudvaron”.

KNÁB-N Kft. és a Knáb Panzió bemutatása

A nemesnádudvari székhelyű KNÁB-N Kft-t 1995-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a hagyományos sváb építészet karakterjegyeit magán viselő régi parasztház felújításával egy szálláshelyként funkcionáló panziót alakítsanak ki a település szívében. A vállalkozás fő tevékenységi köre elsődlegesen a kereskedelmi szálláshely szolgáltatást foglalta magába, mely az évek során egyéb idegenforgalmi szolgáltatásokkal, vendéglátással egészült ki, annak érdekében, hogy a településre látogató vendégek falusias hangulatban, színvonalas kiszolgálás mellett megismerkedhessenek a vidékre jellemző hagyományokkal, szabadidő eltöltésére alkalmas, változatos kikapcsolódási lehetőségekkel.

"Pihenési lehetőség vidéki környezetben, nyugodt körülmények között!"

A színvonalas kiszolgálás és a meghitt környezet, valamint az ezeket kiegészítő fejlesztések révén a panzió népszerűsége folyamatosan növekszik. Az állandó fejlődés és növekedés mellett, a vállalkozás működésének fő jellemzője mindenekelőtt a biztonságra, stabilitásra való törekvés. A visszatérő vendégek száma is jól jelzi, hogy a vállalkozás minőség- és üzletpolitikája fenntartható és működőképes célokat képvisel. Ennek biztosítása érdekében a panzió folyamatosan erősíteni és bővíteni kívánja a működését megalapozó minőségi tényezőket, szervezeti hátteret és szolgáltatásainak, valamint kereskedelmi és marketing tevékenységeinek körét.

A KNÁB-N Kft. széles körű partneri kapcsolatokat ápol a helyi önkormányzattal, számos oktatási intézménnyel, civil szervezettel és vállalkozással, melyek keretében különböző kulturális-művelődési események, osztálykirándulások, táborok, céges rendezvények szervezésében vett részt. Emellett, a vállalkozás szakmai érdekképviseleti szervek munkájában való részvételnek és a környező idegenforgalmi vállalkozásokkal való együttműködéseknek is kiemelt figyelmet tulajdonít.

 

A vállalkozás fennállása során számos fejlesztést valósított meg, így 2002-ben a nemesnádudvari önkormányzattal közös projekt keretein belül alakítottak ki egy szabadidőparkot a panzió szomszédságában húzódó Duna-völgyi-főcsatorna partján, mely 2003-ban egy csónakházzal bővült, benne 4 db túrakenuval. Az ezt követő években 16 db kerékpárral növekedett a turisztikai szolgáltatások eszközállománya, illetve kialakítottak beépített hang- és fénytechnikával ellátott közösségi termet is. 

A tervek szerint a közeljövőben, a pihenőparkban a csónakház mellett elkezdődik az építkezése egy 200 fő befogadóképességű fedett-nyitott közösségi térnek, valamint az ehhez tartozó mellékhelyiségeknek, melyek jelentős mértékben növelik a panzió, és a település szabadtéri programjainak kínálatát. Az elképzelések szerint már nyáron programok sorozata fogja benépesíteni a folyóparti új rendezvénytermet.

Kövessék figyelemmel a Knáb Panzió és borozó megújult honlapját, és Facebook-oldalát.

MegyenemesnádudvarMerkbau Kft.Knáb-N Kft.borturizmus