2020.05.29, Péntek

Hogyan kell adózni a céges karácsonyi rendezvények után?

2015.12.18. 10:12

Az év vége közeledtével megkezdődött a céges mikulás ünnepségek, a karácsonyi és újévi partik időszaka. A vállalatok vezetőinek azonban számolni kell azzal, hogy a rendezvények kapcsán felmerülő költségekhez fizetendő közterhek is társulnak.

Ezek a munkahelyi események nem tekinthetők hivatali, szakmai rendezvényeknek, mivel főként a vendéglátásról és szórakoztatásról szólnak. A rendezvény során a résztvevők az elfogyasztott étel, ital, megszerzett élmény formájában nem pénzben kapott juttatásban részesülnek a cégtől, sőt akár a minimálbér 25 százalékát (azaz 26 250 forintot) meg nem haladó egyedi értékű ajándékot is kaphatnak. A személyi jövedelemadóról szóló törvény a magánszemélyek e „bevételét” egyes meghatározott juttatásként nevesíti, és kizárólag a kifizető számára ír elő adókötelezettséget.

Az ilyen típusú programok esetén a cégeknek kell - a juttatás értékének 1,19-es szorzóval növelt része után - 16 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni, a juttatás hónapját követő hó 12-ig. A rendezvénnyel kapcsolatban elszámolt ráfordítás a társasági adóban elismert költségnek minősülnek, tehát a társasági adóval összefüggésben nem keletkezik további adókötelezettség.

forrás: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Galéria

NAVMegyekarácsonyi adózásrendezvények