2024.06.15, Szombat

A NAK összevont osztályülése Kiskunfélegyházán

2016.03.20. 08:53

A NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete összevont osztályülést tartott.

Hirdetés

A NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete összevont osztályülést tartott a Szántóföldi Növénytermesztési, a Kertészeti és Szőlőtermesztési, a Növénytermesztési és Beszállító ipari és kereskedelmi, a Mezőgazdasági Kereskedelmi és a Borászati és Italgyártási osztály tagjai számára.

A szép számban megjelent termelőket Domján Gergely, a NAK Bács-Kiskun megyei Szervezetének elnöke köszöntötte, aki bevezetőjében kitért arra, hogy milyen fontos a minőségi alapanyag-termelés mellett a képződő árualap értékesítése, az újszerű értékesítési lehetőségek felkutatása és az azokhoz való csatlakozás. A gazdák új értékesítési lehetőségeinek támogatása a Kamara egyik feladata. Ennek jegyében kérte fel Domján Gergely elnök Lekeny Márkot tájékoztatójának megtartására.

Lekeny Márk, a Hansa Kontakt Kft. ügyvezető igazgatója előadásában részletes információkat adott a várhatóan május elején megnyíló új Szegedi Nagybani Piacról, ami a megyénkben termelő gazdák számára elérhető lesz. Tájékoztatójában kitért a Piac megközelíthetőségére, a területen belüli közlekedésre, az árusítóhelyek nagyságára, a beléptetést megkönnyítő újszerű megoldásokra, továbbá a nyitva tartásra. A megjelentek kérdései főként a bérletes és pozíciós helyek díjaira vonatkoztak. Fontos információként hangzott el, hogy csak hazai termelő lesz a külső árusító helyeken, míg az import terméket forgalmazók mellett a csarnokban helyet kapnak gépkereskedők, növényvédőszer-kereskedők és egyéb kiszolgáló szolgáltatásokat nyújtók is.

Az előadások sorát Debreczeny Balázs, „Az Én Piacom” virtuális kistermelői piac egyik tulajdonosa folytatta, aki elmondta, hogy a honlappal a nagyáruházak értékesítési technológiáját kívánják a kistermelők számára is biztosítani. A weblap a fővárosban élők számára biztosítja, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszerhez, alapanyagokhoz jussanak az on-line vásárlás és a házhoz szállítás előnyeit kihasználva. A megcélzott fogyasztói réteg egyrészt a tudatos vásárlók közül kerül ki, de az internetes vásárlás mellett működő blog és egy egyéb szolgáltatás segítséget nyújt azon fővárosban élő fiataloknak is, akik most kezdenek a főzéssel, mint élvezetes, közösségformáló tevékenységgel foglalkozni. A már két éve sikeresen működő rendszer bemutatását követően a tulajdonos kitért a jövőbeni terveikre, melyet egy EIP-Agri projekt keretében kívánnak megvalósítani. Ez a csomagolási – logisztikai - értékesítési szolgáltatás olyan újszerű megoldásokat fog tartalmazni, melyek hatósági megfeleltetése komoly kihívást jelent az ötletgazdák számára.

Domján Gergely, elnök a két értékesítési lehetőséget felvázoló előadás után összegzésképpen elmondta, hogy üdvözölni való dolognak tartja a tényt, hogy a jó minőségű, megbízható kistermelői termékek részére egyre szélesebb körben nyílik értékesítési lehetőség, egyre több emberhez jut így egészséges élelmiszer. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egészséges feldolgozott élelmiszer csakis kórokozóktól mentes, magas minőségű alapanyagból készíthető. A minőségi termeléshez szükséges szakmai információk átadása érdekében kérte fel Elnök Úr a következő meghívottat előadásának megtartására.

Kujáni László, növényvédelmi szaktanácsadó kitért a zöldségtermesztési és a gyümölcstermesztési – különösképpen a szőlő – tevékenységét végző gazdaságokat veszélyeztető kórokozókra, felhívva a figyelmet az ellenük alkalmazható védekezi módszerekre és arra a tényre, mely szerint az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta egyre több növényvedőszer hatóanyag került kivonásra, ami nagyban megnehezíti a hatékony védekezést. A képekkel gazdagon illusztrált szakmai anyag bemutatását követően a megjelentek a jogszabályváltozásokról is tájékoztatást kaptak.

Domján Gergely elnök az utolsó előadó felkonferálása előtt megragadta az alkalmat, hogy az áruk szabad áramlásából eredő esetleges veszélyekre hívja fel a figyelmet. Ezután felkérte Szabó Andrea fő falugazdászt, hogy a jelenleg legaktuálisabb témáról, az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos változásokról mondjon néhány szót.

Szabó Andrea előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy kinek szükséges mindenképpen 2016. március 20-ig meghosszabbítania, érvényesítenie az őstermelői igazolványát és kitért arra, hogy milyen szabályok vonatkoznak azon termelőkre, akik későbbi időpontban tesznek eleget kötelezettségeiknek. Tájékoztatta, hogy a most tapasztalható hosszas ügyintézési idő az új rendszer miatt van, ami várhatóan az átmeneti időszak után nagyban megkönnyíti és segíti majd az őstermelőket a tevékenységük gyakorlásában. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a 2016-os év rendhagyó, hiszen ebben az évben 2017-re szükséges majd érvényesíteni az igazolványokat, melyet október és december hónapok között tehetnek meg a gazdálkodók.

forrás: nak.hu

Galéria

MegyenövényvédelemNAKpiackistermelő