2024.02.24, Szombat

Segítik a vállalkozókat, hogy belépjenek a digitalizáció világába

2016.06.20. 17:05

A „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan” című rendezvényen egy olyan pályázati lehetőségről tájékozódhattak a kis- és középvállalkozók, amelynek segítségével behozhatják informatikai lemaradásukat, ezzel növelhetik versenyképességüket.

Hirdetés

A „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan” című rendezvényen egy olyan pályázati lehetőségről tájékozódhattak a kis- és középvállalkozók, amelynek segítségével behozhatják informatikai lemaradásukat, ezzel növelhetik versenyképességüket.

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki kiemelte a GINOP által támogatott program keretében országosan 3000 kis-és középvállalkozást szólítanak meg. A megyében ez 120 vállalkozást fog érinteni. A legfrissebb európai és hazai kutatások alapján egyaránt lemaradásban vagyunk a főbb vállalati digitális mutatók tekintetében. Pedig a korszerű infokommunikációs eszközök, megoldások, szolgáltatások minél magasabb fokú használata ma már nélkülözhetetlen a vállalkozások versenyképességéhez, legyen szó bármelyik ágazatról. A kormány által indított program alapvető célja, hogy a kamarai hálózat igénybe vételével ösztönözzék a vállalkozókat az információs és kommunikációs technikák használatára. Ehhez jelentős pályázati erőforrásokat is rendeltek.

- Könnyű belátni, hogy a mai hihetetlen ütemben felgyorsult világban egyszerűen képtelen megmaradni a piacon egy vállalkozás, ha nem használja ezeket az informatikai technikákat - nyilatkozta a Hiros.hu-nak Gaál József.

- Gondolok itt elsősorban a belső informatikai megoldásokra, többek között a vállalatirányítási rendszerekre, a vevőkkel való kapcsolattartásra és a korszerű adminisztrációs rendszerekre, de ugyanilyen fontosak a külső kommunikációs lehetőségek is, mint például a saját honlap megfelelő szintű fejlesztése, fenntartása vagy a közösségi média használata. Tudjuk például, hogy a fiatalok körében a facebookon zajlik az élet. De készültek felmérések, amelyek azt bizonyítják, hogy a kedvelők 41 százaléka valamely terméket vagy vállalkozást tüntet ki kattintásával. Ez egy olyan lehetőség, amit ha valaki nem használ ki, akkor lemarad. Mondhatjuk úgyis, hogy aki kimarad, az lemarad - mondta a kamara elnöke.

A rendezvény résztvevői az előadásokon tájékozódhattak a naprakész üzleti infokommunikációs technológiákról, megismerkedhettek a munkájukhoz szükséges informatikai eszközökkel, amelyek segíthetik felzárkózásukat az elektronikus gazdaságba. Az információs napon kiállítás is várta az érdeklődőket a kamara földszintjén. Tizenkét kiállító mutatta be korszerű IKT technológiáit. Az emeleten pedig plakátkiállítást állítottak össze a témával kapcsolatban. Az előadásokat követően fórumbeszélgetésen tehették fel kérdéseiket a szakértőknek a résztvevők.

A Modern Vállalkozások Programja vidéki vállalkozások számára nyújt segítséget, lebonyolítása Közép-Magyarország kivételével országosan zajlik. A kormányzati támogatással létrehozott projekt arra törekszik, hogy segítse olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását egy cég életében, amely kiváltja a hagyományos papír alapú feladatvégzést, vagy a meglévő, korszerűtlenné vált informatikai megoldások cseréjét eredményezi.

A program pillérei:

1./ Az országban összesen 29 fős tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen eszközökkel vagy módszerrel érhetnek el nagyobb hatékonyságot.

2./ Egy 127 állomásból álló rendezvénysorozat, amely járási szinten szólítja meg a vállalkozásokat. Itt a szakmai előadásokon kívül az egyes területek szakértőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak az érdeklődők, kipróbálhatják a projektben kedvezményesen elérhető eszközöket, szolgáltatásokat.

3./ Ingyenes tudástár, amely a programhoz csatlakozó vállalkozások számára lesz elérhető.

4./ Szállítói partnerhálózat, amely segítségével kedvezményes ajánlatokhoz, beszerzési lehetőségekhez juthatnak a vidéki kkv-k.

A projekt konzorciumban valósul meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával, a konzorcium további tagjai az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A megvalósításban további kiemelt együttműködő partnerek a területi kereskedelmi és iparkamarák.

Azok a cégvezetők, akik szeretnének részt venni a programban, a területi kamarák épületében irodával rendelkező tanácsadókkal kell hogy felvegyék a kapcsolatot. Ők nyújtanak tájékoztatást a további teendőkről. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Ballai Mátét és Papp Zoltánt kell keresni.

forrás: kecskemet.hu

Galéria

MegyeModern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisanBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara