2023.03.20, Hétfő

Sikerrel zárult Szentkirályon a klímareferensek képzése

2016.03.10. 08:06

A sikeres vizsgát követően a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon is átvehették a képzéssorozat elvégzését igazoló tanúsítványaikat, többségében önkormányzati szakemberek.

A sikeres vizsgát követően a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon is átvehették a képzéssorozat elvégzését igazoló tanúsítványaikat azok a többségében önkormányzati szakemberek, akik az elmúlt hetekben részt vettek a négy modulból álló, nyolcnapos klímareferens-képzésen. Az oklevelüket átvevő klímareferensek – részben a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként – sokat tehetnek majd szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen. A tanúsítványokat Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor, a projektet megvalósító DIPOL Csoport vezetője adta át szerdán délután Szentkirályon.

A Bács-Kiskun megyei községben 2016. január 14-én elindult, négyszer kétnapos képzés részeként a résztvevők a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhettek meg. – Bács-Kiskun megye és a Kiskunság területe az országnak az a térsége, amelyik a leginkább ki van téve a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak, például az egyre gyakoribb és egyre súlyosabb szárazságnak. Ugyanakkor a régióban összpontosul a biomassza, a nap- és geotermális energia jelentős része, Bács-Kiskun megye pedig az országos átlagot messze meghaladó biomasszapotenciáljával a harmadik helyen áll a megyék rangsorában – mondta el a szentkirályi képzéssorozat zárása kapcsán Fegyveres-Fiskál Gábor. A DIPOL Csoport vezetője emlékeztetett rá, hogy a kistelepülések is sokat tehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Jó példa erre Szentkirály, ahol az elmúlt években, európai uniós támogatással szennyvízkezelési programot valósítottak meg, az önkormányzati intézményekre pedig napelemes rendszert telepítettek. A tanúsítványok átadásával sem zárul le az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással megvalósuló program Szentkirályon. Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor bejelentette, hogy geográfusok, környezetmérnökök, ökológusok, térinformatikusok, közgazdászok, szociológusok, önkormányzati szakemberek, intézményvezetők, gazdasági szereplők és helyi véleményformálók közreműködésé- vel, mintaprojektként hamarosan elkészül egy olyan szakmai anyag, amely a község leendő klímastratégiájának alapját adja, és amelyik módszertani alapként szolgálhat más, hasonló adottságokkal rendelkező település klímastratégiájának elkészítéséhez is. A dokumentum készítőinek célja olyan intézkedések, akciótervek kijelölése, amelyek a társadalmi-gazdasági és környezeti szempontokat is figyelembe véve, reális léptékben megvalósíthatóak, és amelyek egyértelmű célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése Szentkirályon és a környező településeken.

forrás: klimatudatos.hu

Galéria

MegyeÖnkormányzatklímareferensszentkirály