2024.02.26, Hétfő

Klímareferenseket képeznek Szentkirályon is

2016.01.14. 09:40

Hirdetés

A mai napon 15 fő részvételével Szentkirályon elindult a leendő klímareferensek képzése. A pályázati forrásokból megvalósuló képzés célja, hogy legyenek olyan felkészült önkormányzati szakemberek, akik a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként tehetnek majd sokat szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen.

Bács-Kiskun megye és a Kiskunság területe az országnak az a térsége, amelyik a leginkább ki van téve a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak, így például az egyre gyakoribb és egyre súlyosabb szárazságnak. Ugyanakkor a Dél-alföldi régió különösen fontos a megújuló energiaforrások szempontjából, ugyanis ebben a térségben összpontosul a biomassza, a nap- és geotermális energia jelentős része, és Bács-Kiskun megye az országos átlagot 50 százalékkal meghaladó biomassza-potenciáljával a harmadik helyen áll a megyék rangsorában.

 

Ezért is különösen fontos az a képzés, amely izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással, mintegy 15 fő részvételével január 14-én, csütörtökön veszi kezdetét a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon, és amelynek célja, hogy a térségben is legyenek olyan jól felkészült önkormányzati szakemberek, akik képesek lesznek a klímaalkalmazkodást célzó európai uniós forrásokra jó fejlesztési terveket lefektetni, színvonalas pályázatokat írni és sikeres projekteket megvalósítani a régió lakói javára.

 

A szentkirályi képzéssorozat indításakénk a mai napon a szentkirályi Faluházban Szabó Gellért, Szentkirály község polgármestere és Fegyveres-Fiskál Gábor, a projektet megvalósító DIPOL Csoport vezetője köszönti a résztvevőket, illetve számol be a programról, valamint arról, hogy egy Szentkirály méretű kistelepülés mi mindent tehet és tesz a klímaváltozás elleni küzdelem során.

 

A feladat fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy hamarosan elérhetővé válnak a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak klímapolitikai célú pályázati forrásai. A környezeti és energiahatékonysági operatív program 1116,9 milliárd forintos keretének több mint a feléből kimondottan a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást, valamint az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználását célzó projekteket támogatnak majd, e források tehát számottevő fejlesztésekre adnak lehetőséget nem csak a környezettudatosság és a környezeti fenntarthatóság, de az energiahatékonyság terén is.

www.klimatudatos.hu

 

Galéria

Megyeklímareferensklímatudatosdipolszentkirály