2020.10.25, Vasárnap

Elhunyt a kiskunhalasi Szabó Károly

2013.07.15. 11:24

Szombaton éjszaka elhunyt Kiskunhalas elmúlt évtizedek egyik leghitelesebb politikusa Szabó Károly.

A baloldali politikai értékeket minden körülmények között a józan ész diktálta érdekekkel ötvöző Szabó Károly a régi partizánok hangulatában nem félt a konfliktusoktól, nem félt pár éve a városi pártszervezetben eluralkodó Zuschlag-i "politikával" szembe menni, akár az akkor kormányzó párt elnökségét is felelősségre vonni. Nem volt rest ha alkalmatlan vezetők töltöttek be vezetői pozíciókat még akkor sem, ha közvetlen párttársa családtagjáról volt szó és nem volt rest akkor sem, ha szembe kellett nézni az üvöltöző tüntetőkkel.

Ő volt az a politikus Kiskunhalason, akit a párttársai ugyanúgy tiszteltek, mint politikai riválisai, ellenfelei. A 2010-es választások előtt bekövetkezett különös balesete óta nem vette ki a részét a politizálásból, de közmunkával haláláig támogatta a térséget.

Jól jellemzi közéleti tevékenységét, hogy halálhírérét Bányai Gábor a Fidesz parlamenti képviselője így interpretálta:

"Tisztelettel búcsúzom a Megyei Közgyűlés volt alelnökétől, képviselőjétől. Alelnöki munkájáról sok jót hallottam akkori jobboldali kollégáitól. 2006 óta ismertük egymást. Bár más politikai és ideológiai táborhoz tartoztunk, korrekt, szavatartó, a jó ügyeket támogató embernek ismertem meg. A humora pedig különlegesen jó volt. Utódainak sok erőt kívánok gyászukban! Nyugodj békében Alelnök úr!"Közlemény

Az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy vasárnapra virradóra elhunyt Szabó Károly, az MSZP alapító tagja, volt tanácselnök, iskolaigazgató, a megyei önkormányzat egykori alelnöke.
1945. november 10-én született Hajóson, édesapja Szabó Károly, édesanyja Csókás Terézia.

Általános iskolába Bogárzón járt, a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban érettségizett, 1969-ben végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

Az egyetem elvégzése után ugyanabban a gimnáziumban tanított történelmet és földrajzot, amelyben egykor tanult.
Gimnáziumi évei alatt kezdett futballozni, élete során mindig is szívügye maradt a foci. A középiskolában és egyetemi évei alatt aktívan dolgozott, közben tanított, ifjúsági vezető volt és versenyszerűen sportolt. Rengeteg barátot szerzett, igazi közösségi ember volt.

A politika mindig érdekelte, 1975-től a kiskunhalasi Pártbizottság politikai munkatársa volt. Már 32 évesen a Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója, 1985-ben pedig megválasztották a város tanácselnökének, 1988-ban a Városi Pártbizottság első titkára lett.

Munkáját minden területen precízen, pontosan végezte, nagy hangsúlyt fektetett rá és el is várta a színvonalas teljesítményt. Több kitüntetése is bizonyítja ezt: KISZ Dicsérő Oklevél, KISZ Érdemérem, Ifjúsági Érdemérem, Művelődési Miniszteri Dicséret, Kiváló Munkáért kitüntetés és megkapta a Munka Érdemrend Ezüst fokozatát is.
Az MSZP 1989-es alapító kongresszusán küldöttként vett részt, a párt első megyei elnöke volt 1989-90-ben, majd 1996-tól 1998-ig. Az MSZP Országos Választmányának több éven keresztül - a mai napig is - tagja volt.
Aktív közéleti tevékenységet folytatott mind a párton belül, mind a „civil” életben.

Élete, munkássága tiszteletet és elismerést érdemel, sokan tisztelik tanítványai és politikus társai körében is. A helyi önkormányzati választásokon több alkalommal megválasztották képviselőnek, 1994-2002 között a megyei önkormányzatnak is tagja volt.

1998-2002. között a Foglalkozáspolitikai Bizottság elnöke és a Megyei Munkaügyi Tanács tagja volt. Mindig elsődleges volt számára az emberek helyzetének segítése, jobbítása. Utolsó munkahelye a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat volt, melynek alelnökeként dolgozott 2002-től 2006-ig. A feladatkörébe tartozott a mintegy 4000 főt foglalkoztató intézményhálózat működésének segítése, a gondozottak minél jobb életkörülményeinek biztosítása. Nyugdíjazása után is aktív közéletet élt, ez év februárjában Nagy Attila színművész 80. születésnapja alkalmából szervezett ünnepi megemlékezést, két hete pedig az MSZP Kiskunhalasi Szervezete Nyugdíjas Tagozatának elnökévé választották.

Segítőkészsége és szervező munkája példaértékű volt.
Búcsúzunk tőle, nagyon fog nekünk hiányozni friss, lendületes, megkérdőjelezhetetlen baloldalisága.

Emléke örökre velünk marad.

Kecskemét, 2013. július 15.           Dr. Balogh László                                                      Király József
MSZP megyei választmányának elnöke                               MSZP megyei elnök