2018.05.28, Hétfő

Uniós támogatással fejleszt Kiskunfélegyházán az IBV Hungária Kft.

admin

2013.09.13

Az Európai Unió és a központi költségvetés 321 millió forintos támogatásával összesen 642 millió forint összegű fejlesztés valósult meg a kiskunfélegyházi IBV Hungária Világítástechnikai és Műanyagipari Kft. telephelyén. A beruházás átadási ünnepségét csütörtökön tartották.

Az IBV Hungária Kft. 1993-ban alakult, üvegszál-erősítésű poliészter gyártásával foglalkozik. Jelenleg is 100 százalékban a német IBV Holding GmbH a tulajdonosa. Jürgen Vonhoff, a német családi vállalkozás tulajdonosa az ünnepségen elmondta: a magyarországi gazdasági környezetre, az itt meglévő mérnöki tudásra építve fejlesztenek Kiskunfélegyházán. Erre alapozva építették meg a támogatás segítségével az 5700 négyzetméter alapterületű raktárcsarnokot és a 965 négyzetméter alapterületű szerelőműhelyt.

A beruházás eredményeként 50 fővel nő az alkalmazotti létszám. A cégvezető kiemelte: új termékük, az üvegszál-erősítésű kerámia felhasználása, valamint a LED-technika új lehetőségeket teremt a cég számára a nemzetközi piacon. Az 500 főt foglalkoztató társaság 2012-ben 5500 tonna üvegszál-erősítésű poliésztert gyártott. Árbevételük kétharmada 2,5 millió páramentes lámpatest értékesítéséből származott. A cég 2012-es nettó árbevétele 37,5 millió euró volt, üzemi eredménye 1,7 millió eurót tett ki. Az idei várakozásuk is 37-38 millió euró. A cég gyártmányainak 98 százalékát külföldön értékesíti.
   
Az átadáson részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a magyar-német kapcsolatok alapja, hogy a német gazdaság növekedése jó hatással van a magyar gazdaságra. A magyar-német kapcsolatban rejlő bizalmi tőke a hosszú távú együttműködés biztosítéka – tette hozzá. Kerényi János kormánymegbízott kiemelte: az Európai Unió 2014-től induló új költségvetési ciklusában 400 milliárd forint támogatás érkezik Bács-Kiskun megyébe, amelynek döntő hányadát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Kiemelte: egyszerűsödni fog a pályázati rendszer, valamint az elszámolás folyamata is.