2020.07.07, Kedd

Kósa nyíltan kiosztotta a Nemzeti Fórumos jelöltet és Lezsák Sándort Kiskunfélegyházán

2014.10.06. 09:56

Kósa Lajos: „Csányi József akkor sem lenne Fidesz jelölt, ha nem lenne más Fideszes jelölt Kiskunfélegyházán!” - Szombaton délután a Fidesz önkormányzati választási kampányának vezetője Kósa Lajos tartott lakossági fórumot a városban, amely fórumon számos rendkívül érdekes felszólalás és válasz hangzott el. A fórumon elhangzottak alapján kezd tisztulni az a politikai köd, ami az utóbbi hetekben belengte a várost, hiszen a felszólalások alapján Csányi jelölése jogilag is kérdéses.

Kérdésessé vált a kiskunfélegyházi Csányi József jelölésének jogossága

Egy felszólaló problémaként fogalmazta meg, hogy miközben a központi nyilvántartás alapján 104 tagja van a kiskunfélegyházi Fidesznek, a valóságban ez nem igaz, hiszen akik nem fizetik a tagdíjat, azok kizárják magukat a szervezetből, így a jelölő gyűléseken sem lehetne a szavazatukat figyelembe venni. Közismert, hogy a 2014. júniusban tartott kiskunfélegyházi jelölő ülésen Csányi József kapott több szavazatot, viszont a felszólaló szerint csak az „inaktív” tagok szavazatával jöhetett ez létre.

Kósa Lajos erre a felvetésre elmondta, hogy többek között ez a magyarázata annak, hogy a Fidesz országos választmányának az elnöksége felülbírálta a helyi jelölés eredményét és Kapus Krisztián A Fidesz-KDNP polgármester jelöltje. Ezt a döntés a választókerületi elnök Lezsák Sándor nem fogadta el.

Kósa szóba hozta a Lakiteleki Népfőiskola ügyét

Kósa elmondta, hogy Lezsák Sándornál ellentmondásosabb politikus kevés van a rendszerváltás óta, hiszen egyszerre vannak elévülhetetlen érdemei és egyszerre vannak olyan dolgai, amelyek nem elfogadhatóak. Mint elmondta ebben nemzeti Fórumos ügyben a Fidesz fenntartotta azt a lehetőséget, hogy ellentmond neki, hiszen szerintük egy kifejezetten rossz döntést hozott. Kósa kijelentette, hogy ez esetben Lezsák Sándor annyira rossz döntést hozott, hogy Csányi József akkor sem lenne Fidesz jelölt, ha nem lenne más Fideszes jelölt Kiskunfélegyházán.

Majd elmondta, hogy Lezsák Sándor egy nagyon költséges infrastruktúrát tart fenn, hiszen már sokan látták a Lakiteleki bázist, amiről, mint elmondta két kérdés merül fel mindenkiben, egyrészt, hogy hogyan lehet fenntartani, másrészt pedig, hogy minek. Utalást tett rá, hogy Lezsák Sándor a költséges népfőiskola fenntartásához támogatókat talált magának, akiknek ezúton közéleti szereplési lehetőséget ajánlott. Mint elmondta, Debrecenben elképzelhetetlen lenne, hogy azért, mert egy vállalkozó támogatja a Lokit-t, azért akár egy ­helyi képviselői mandátumot is kapna.

„Zűrzavart kelt Kiskunfélegyházán Lezsák Sándor” – tartalmú felszólalásra Kósa azt mondta, hogy ennél egy kicsit bonyolultabb a kérdés, hiszen Lezsák Sándor a Nemzeti Fórum vezetője, aminek a politikai befolyása ilyen politikai együttállás mellett egyre szűkül. Mint elmondta, az a politikai kultúra, ahonnan ő jött, az MDF-ből, ahol azt tanulta meg, hogy a folyosón csak háttal a falnak közlekedtek, mert egymást szúrták hátba képletesen, ezért ő csak akkor érzi magát biztonságban, hogy ha személyesen neki elkötelezett, lehetőleg magyar fórumosok kerülnek a környékbeli településeken befolyásos pozícióban. Kósa hangsúlyozta, hogy számára és ezzel a Fidesznek pedig az a lényeg, hogy jó emberek kerüljenek befolyásos funkciókba és az másodlagos kérdés, hogy az illető fórumos, Fideszes, vagy kereszténydemokrata beállítottságú.

A fórum végén Kósa Lajos kijelentette ennek az egésznek az lenne a legjobb elégtétele, ha Kapus Krisztián döntő fölénnyel nyerné meg a választást és azzal nem kerülne veszélybe a város által elért felhalmozás, az a munkaterv, amit az elmúlt években építettek fel közösen és ami város fejlődését hordozza magában.