2024.04.15, Hétfő

Fazekas Sándor: a Fornetti a jó példa a magyar élelmiszerexportra

2013.06.07. 18:29

A Fornetti a jó példa a magyar élelmiszerexportra, mert a cég termékei több mint 20 országba jutnak el – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Kiskunfélegyházán.

Hirdetés

A magyar élelmiszerexport döntő mennyiségét az alapanyagok teszik ki – mondta Fazekas Sándor a Fornetti Kft. egy milliárd forintos beruházással átalakított kiskunfélegyházi üzemének ünnepélyes átadásán. A miniszter az év legnagyobb magyar élelmiszeripari beruházásaként értékelte az üzemet. Palásti József, a Fornetti Kft. tulajdonosa elmondta: a cég két magyarországi gyártóbázisa közül a kiskunfélegyházi az első valóban „Fornetti típusú” gyár. A cégtulajdonos szerint, 2013-ra a Fornetti Kft.-nek lehetősége nyílt arra, hogy kövesse a modern piaci trendeket és a legújabb multinacionális hálózatok által támasztott igényeknek is megfelelni képes, eddig alapvetően importból beszerezhető sütőipari termékek előállítására alkalmas géppark-rekonstrukciót és bővítést hajtson végre.        

Az új üzemben az eddig megszokott termékek mellett új technológiák és árucsoportok is megjelennek. Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere elmondta: a beruházás  50 új munkahelyet teremt Kiskunfélegyházán, de közvetett módon a cég partnereinél további 200-300 munkahely jön létre. A Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft-t 1997-ben Palásti József Kecskeméten alapította. A Fornetti termékek értékesítése, egy Magyarországon akkoriban még ismeretlen látványpékség-hálózatban, franchise rendszerben történt. A családi vállalkozás ma már egy több tagvállalatból álló, holding szerkezetben működő cégcsoporttá alakult.        

A Fornetti Franchise üzletek száma Magyarországon 2200, a külföldiekkel  együttesen közel 5000 értékesítési ponton kaphatók a Fornetti pékáruk. A Fornetti Kft.  2012-ben 18 642 tonna pékárut értékesített Magyarországon. Naponta csaknem 2 millió ember fogyasztja világszerte a Fornetti termékeket. A Fornetti Magyarországon 700 főt foglalkoztat, közvetve pedig csaknem 12 000 ember számára jelent megélhetést a cég. A Fornetti 2012-es nettó árbevétele 12,6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye elérte a 748 millió forintot.