2022.05.23, Hétfő

Intelligens kisváros, intelligens régió címmel Kiskőrös városában szerveztek konferenciát

2016.06.20. 13:31

A Smart City, vagyis az élhetőbb, intelligens kisváros témája állt az Intelligens kisváros, intelligens régió címmel Kiskőrös városában szervezett konferencia középpontjában. 

A Smart City, vagyis az élhetőbb, intelligens kisváros témája állt az Intelligens kisváros, intelligens régió címmel Kiskőrös városában szervezett konferencia középpontjában. A konferencián Domonyi László polgármester az európai Smartpolis programhoz való csatlakozás jegyében Kovács Kálmánnak, a Budapesti Műszaki Egyetem Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatójának csatlakozási szándéknyilatkozatot adott át. 

A Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által szervezett rendezvényen a résztvevők több szempontú megközelítésből hallhattak tartalmas előadásokat a kiskőrösi kisvárosi Smart modellről, s a digitális esélyegyenlőségről. A program – amely a lakosság, az önkormányzat és a kormányzat együttműködésére épül – alapvető célja egy élhetőbb város kialakítása és a 21. századi technológiák, eszközök beépítése a város életének mindennapjaiba. A konferencián előadó szakemberek felvillantották a kiskőrösi mintamodell megvalósításban rejlő lehetőségeket is.

Domonyi László polgármester elmondta, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői csoportjaival hónapok óta dolgoznak a kiskőrösi mintaprogram kidolgozásán, s most érkezett el az ideje, hogy az eddigi eredményeket Kiskőrös polgárai és szakemberei elé tárják, hogy ők is bekapcsolódhassanak a munkába. Mint hangsúlyozta, Kiskőrös a digitális és a valós térben is szeretné a város közelgő jeles évfordulói – 2018, a város újratelepítésének 300. évfordulója 2022, Kiskőrös várossá avatásának 50. évfordulója és 2023, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója – tiszteletére is megmutatni új arcát.

Sályi Géza László, a NJSZT megyei elnöke és a kiskőrösi projekt koordinátora, a konferencia szervezője kiemelte, hogy a város és a térség közösségei számára rendkívüli lehetőségeket jelent a program, hiszen az Európai Unió elképzelései között kiemelkedőek a smart megoldások, egyebek mellett a megújuló energiák és a polgárok életminőségének javítása terén. Kiskőrös így egy átlagos közép-európai régiót képviselő minta projekt színtere lehet. Mint mondta, az okos várossá válás egy folyamatos fejlesztés eredménye, az élhetőbb környezet, a komfortosabb városi lét lépcsőzetesen megvalósítható útja, mely gazdaságilag megalapozott, fenntartható, önfenntartó és környezetbarát rendszereket eredményez.

forrás: kiskoros.hu

Galéria

KiskőrösMegyeSmart CityIntelligens kisvárosintelligens régió