2022.12.09, Péntek

Kelebia térségében is építik a kerítést a határon

2016.04.04. 09:53

Az elmúlt napokban megnőtt az illegális határátlépések száma Kelebia és Ásotthalom között, ezért itt több helyszínen is megkezdődött a határzár megerősítése.

Hirdetés

Az elmúlt napokban megnőtt az illegális határátlépések száma Kelebia és Ásotthalom között, ezért itt több helyszínen is megkezdődött a határzár megerősítése. Az eddig csak gyorstelepítésű drótakadállyal védett területen a katonák most kerítést építenek.

A határ mentén fekvő Bács-Kiskun és Csongrád megyei település közötti szakasz rendkívül nehezen járható, vízfolyásokkal, nádasokkal szabdalt. A honvédelmi tárca vasárnapi közleménye szerint az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma. Ezért a Magyar Honvédség - a Belügyminisztérium kérésére - a magyar-szerb határ bizonyos szakaszain megkezdte az ideiglenes biztonsági határzár további fizikai megerősítését. A munka minél gyorsabb befejezése érdekében a hétvégén további erőket csoportosítottak át a térségbe.

A határt eddig négy sor magas pengésdrótból készült akadály védte, a honvédség közvetlenül e mögött kezdte meg a más határszakaszokon is alkalmazott kerítés építését. A területen cölöpverőgépek helyezik el az acéloszlopokat, ezekre dróthálót erősítenek, a kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő "hattyúnyakak" kerülnek, melyek tetejére pengésdrótot erősítenek.

Rendőrségi statisztika szerint múlt hétfőtől szombatig 879 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, a megelőző teljes  héten - március 21-től 27-ig - ez a szám 822 volt. Az idén egy nap alatt a legtöbb, 255 migránst húsvéthétfőn fogták el.
Az ügyészség migrációs bűncselekményekről kiadott tájékoztatói szerint míg tavaly késő ősszel és ez év elején jellemzően Röszke, Mórahalom és Ásotthalom térségébe érkeztek az illegális migránsok, az elmúlt hetekben megnövekedett a Kelebia térségében elfogott határsértők száma.

mti

Galéria

Megyekelebiahatárzárkerítésmigráns