2022.05.23, Hétfő

Terítéken a Széchenyi Iskola

2015.02.18. 22:50

Bemegyünk egy étterembe, leülünk a hófehér ropogós abroszhoz, a fényes terítékhez. Rendelünk. Az étel remek, a bor hűs, a kiszolgálás kiváló. Mindenki boldog és jóllakott. A poharak csilingelnek, a nevetések harsányak. Ugye tetszetős a kép?  Ha elutazunk, a nap szikrázik, a tenger hűs, az épületek gyönyörűek, a kultúra magával ragad. Utazni is mindenki szeret.

Nos, a Széchenyi Iskola diákjai ebben a szellemben élik a mindennapjaikat. Nem elég jónak lenni, a legjobbat kell kihozni mindenből. Amikor egy - egy versenyre készülnek a tanulók, nem sajnálják az időt, éjt nappallá téve gyakorolni, hogy kiválóan tudjanak teljesíteni. Szeretik a szakmájukat, szenvedélyesen érdekli Őket a választott irány, legyen az az idegenforgalom, a szakács vagy épp a cukrász mesterség. 
Mivel a tanárok is tudják ezt, a motivációban és segítségben sincs hiány. Az az szemlélet ma már egyre kevesebb iskolában van jelen, hogy ösztönzik a tanulókat arra, hogy higgyenek magukban, legyenek kitartóak és hogy a célig vezető út is nagyon fontos. Igyekeznek megmutatni a diákoknak, hogy a vendéglátásnak és idegenforgalomnak mennyi színfoltja van. 

Ilyenek például a szakmai kirándulások, a gasztronómiai és idegenforgalmi kiállításokon, vásárokon való részvétel, nyelvi és szakma kiváló tanulója versenyek. Ilyenek a sportnapok, a közös főzések, a Széchenyi napok, amik mind abban hivatottak segíteni, hogy olyan osztályközösségek, olyan csapatszellem alakuljon ki, amikből a nagybetűs életben profitálnak majd. Hiszen a vendéglátás és az idegenforgalom is olyan szakma, ahol nagyon sok múlik az alkalmazkodáson, a rugalmasságon és egymás iránti tiszteleten. 
Ilyen rendezvényük az alapítványi bál is, amit már hagyományosan minden év elején megrendeznek. Természetesen a teljes cateringet az iskola diákjai szolgáltatják, akiknek ez remek alkalom, hogy élesben is kipróbálják a mindennapokban a tankonyhán, tanétteremben vagy a cukrászüzemben szerzett tapasztalatokat. A 2015-ös bálon Mester László igazgató, kuratóriumi elnök elmondta, hogy ebben a szűk gazdasági keresztmetszetben sem hajlandóak lemondani arról, hogy a diákok a lehető legjobb feltételek mellett tanulhassanak és ehhez a lehető legtöbb támogatást tudják biztosítani. Hiszen egy iskola a tanulóból építkezik, és az öregbíti leginkább a hírnevét, ha minél több elégedett és szakmájában sikeres diák végez náluk. 

„Iskolánk ebben az évben ünnepli 60. évfordulóját. Ez meghatározza az egész évünket. Az intézményben folyó képzés színvonalának emelésére fordítjuk. Szeretnénk, hogy tanulóink továbbra is versenyeken teljesítsenek, hiszen mindig az élvonalban végeznek. Ez köszönhető a kiváló felkészítő tanároknak és a diákok szorgalmának. A tavalyi bál bevételéből három tantermet tudtak teljesen felújítani. Ami nagyon fontos, hiszen a diákok napjuk nagy részét az iskola falai között töltik. Az elmúlt 5 évben a Magyar Gasztronómia Szövetségtől három alkalommal kaptuk meg a Kiváló Iskola minősítést, a Kecskeméti Kamarától pedig a Kiváló Szakképző Iskola címet. Úgy érzem, ez egy olyan csoportos összetartó munka eredménye, amelyre méltán lehetünk büszkék. Akad olyan cég, étterem, beszállító, aki évek, sőt évtizedek óta az iskola kitartó támogatója. Valamint számos híres és kiváló szakember végzett iskolánk falai között. Ennyi ember belénk fektetett bizalma pedig szintén arról árulkodik, hogy az irány ahová tartunk, és az elv, amit képviselünk, az helyes.” – fogalmazott Mester László.

A legutóbbi két nagy esemény az iskola életében a lyoni Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén való részvétel és az Euroscola versenyen elért első helyezés. Lyonban 1987 óta rendezik meg minden második évben a szakácsversenyt, ez a legrangosabb melegkonyhai verseny. Többlépcsős kiválasztási folyamattal lehet ide kijutni, hogy végül a világ 24 legjobbja mérje össze profizmusát. Ez volt a második alkalom, hogy magyar versenyző is az élvonalban volt - két évvel ezelőtt Széll Tamás az Onixból, idén pedig Molnár Gábor jutott ki magyar színekben. Csapatverseny lévén itt sem minden a szakmai tudás. Van egy szakács, aki a nevét adja az egészhez, van egy segítője, aki nem lehet idősebb 21 évnél, és van egy felkészítő szakács, aki csak szóban segíthet a konyhán kívül. Idén a magyar csapatnál ez a felkészítő Vomberg Frigyes (MGE) volt. 
Két tanuló jutott ki az iskolából Lyonba, Csertő Richárd és Zsidó Kornél. Ricsi korábban Barhó Szabolcs segítője volt a magyarországi selejtezőn. Barhó Szabolcs az azóta már Michelin-csillagos Borkonyha étteremben dolgozik, Sárközy Ákos cheffel. 
Nagyon fontos tény, hogy 2016-ban Budapesten rendezik meg a Bocuse d’Or az európai selejtezőjét, így egy hétig Európa teljes gasztronómiája Magyarországra fog koncentrálódni. 

Az Euroscola verseny 2014. évi első fordulójában első helyezést ért el a Kecskeméti Humán Szakközépiskola, így 24 diákjával (12 diák a Kada Elek Iskolából, 12 a Széchenyi István Iskolából) immáron másodszor látogattak ki 2015 január 29-én Strasbourgba, az Európai Parlamentbe,hogy az „Európai Fiatalok Parlamentje” programon részt vegyenek. A nap folyamán a diákok angol illetve német nyelven kommunikáltak egymással, így felmérhették nyelvtudásokat is. A program mellé a tanárok egy tartalmas, 5 napos kirándulást is szerveztek, ahol a diákok megismerkedtek Salzburg, Sankt Gallen, Konstanz, Strasbourg, Riquewihr és Colmar nevezetességeivel és életre szóló élményeket szereztek.