2023.09.23, Szombat

Sikeres a piros zebra Kecskeméten és Tiszakécskén

2014.10.14. 05:29

Hat láthatósági zebrát adott át a Duna-Aszfalt Kft egyelőre kísérleti jelleggel a múlt héten, egyelőre Kecskeméten és Tiszakécskén - az újítást mindenki szereti, hiszen az iskolába járó gyerekek biztonságát szolgálja!

Hirdetés
Szeptemberben indult el az a társadalmi felelősségvállalási program, amelyet a Duna Aszfalt Kft. kezdeményezésére a kecskeméti és a tiszakécskei önkormányzatokkal közösen valósítanak meg, a városi közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében. A kampány keretében mindkét településen 3-3 speciális, piros festékréteggel kiemelt zebrát tettek láthatóbbá. A zebrák mellé egy, a két település általános iskolásai körében meghirdetett gyermekrajz pályázat győztes alkotásai kerültek. A közlekedésbiztonsági pályázat keretében a gyerekeknek figyelemfelkeltő táblaterveket kellett készíteniük, azzal a céllal, hogy a nyertes pályaműveket az autósok figyelmeztetésére kihelyezzék a piros gyalogátkelők mellé.

Mindkét településen olyan külső, városi bevezető szakaszokra kerültek a láthatósági zebrák, ahol az autósok sokszor a megengedett 50km/h sebességnél lényegesen gyorsabban haladnak, veszélyeztetve ezáltal a gyalogosokat.Kecskeméten két helyen, Katonatelepen pedig a Katona Zsigmond utca és a Nagykőrösi út kereszteződésében lett piros a zebra. Tiszakécskén - ez az egyik a három közül - a Kőrösi utca 27-nél lévő gyalogátkelőhelyet festették át. Mindkét helyen ünnepélyes keretek között adták át a zebrákat. Katonatelepen ott volt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, Kisberg Hella, a Mathiász János Általános Iskola igazgatója és Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt Kft., innovációs főmérnöke és szóvivője. Tiszakécskén jelen volt Dr. Polyák József, Tiszakécske alpolgármestere, Fehér Károlyné, a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium intézményvezető-helyettese, valamint itt is részt vett az eseményen Lehel Zoltán.

„A gyalogátkelőhelyek előtti figyelemfelhívásra többféle megoldás létezik, a közlekedési lámpával nem védettek előtt például gyakran alkalmaznak villogó sárga fényjelzést, de az a leggyakoribb, hogy elsősorban iskolák és óvodák közelében pirosra festik az úttestet a zebracsíkok alatt, ezáltal már jóval a zebrához érkezés előtt fékezésre tudják ösztönözni az autósokat. Kecskeméten és Tiszakécskén eddig nem létezett ilyen figyelemfelkeltő burkolat, de az önkormányzattal való együttműködés keretében most megvalósulhatott" - mondta Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt innovációs főmérnöke és szóvivője.A program szervezői elkötelezettek a biztonságos városi és közúti közlekedés mellett és mind az önkormányzatok, mind pedig a Duna Aszfalt a jövőben is keresni fogja azokat az együttműködési területeket, amelyekkel növelhetik a településeken a közlekedés biztonságát.

A figyelemfelkeltő gyermekrajzokból készült út menti táblákat Katonatelepen a kecskeméti Gyulai Dzsenifer, Tiszakécskén pedig Marancsik Zalán Vilmos rajza került a zebra mellé.