2019.11.21, Csütörtök

Salacz László – „bízom benne, hogy felnőhetek a megye politikai nagyágyúihoz”

2013.12.10. 05:38

Több hónapig tartó találgatás előzte meg, hogy a „komondoros Balogh József” körzetében kit jelöl a Fidesz-KDNP pártszövetség a 2014-es parlamenti képviselői választáson. Hétfőn felszállt a füst és dr. Salacz László neve került az 1-es körzet száma mellé. Őt kérdeztük a részletekről:

Salacz László (1971) Kalocsán született, két gyermeke 3 és 5 évesek. Végzettségét a szegedi jogi egyetemen szerezte 1995-ben. A Kecskeméti Városi Bíróságon három évig volt fogalmazó, és ezt követően ügyvédi magánpraxist nyitott, azóta különböző társakkal egyéni ügyvéd. Három cikluson át látott el feladatokat a területi választási bizottságban, e mellett 1998-óta a Kecskemét MJV Önkormányzata Jogi bizottságának a külső képviselője. A Fideszbe 2004-ben lépett be. Felesége a kecskeméti piarista gimnázium és általános iskolában némettanár. A kalocsai sportegyesület igazolt focistája volt, majd a megye első osztályban és NB 3-ban focizott, jelenleg főként jogászokból álló Templomosok focicsapatában játszik a városi bajnokságban.


Négy ciklus óta külső bizottsági tagja a városi jogi bizottságnak, lassan tizenkét évet töltött el így, mi volt a szerepe?

Lényegében a folytonosságot képviseltem, mert akikkel elkezdtem - Szeberényi Gyula Tamás, Adorján Mihály - már máshol tevékenykednek.

Már hónapok óta ismert Bács-Kiskun megye hat körzetéből ötben, hogy kit indít a Fidesz, az Ön neve ma vált hivatalossá. Mi volt a jelölésének az előzménye?

A különböző jogi ügyek kapcsán széles körű ismeretségre tettem szert az elmúlt években és egy ideig én is kíváncsian figyeltem, hogy kit fog jelölni a párt az 1-es körzet parlamenti képviselői helyére. Engem Kerényi János kormánymegbízott kért fel hivatalosan, az ismereteim szerint egy hosszú folyamat eredményeként.

A családja mit szólt hozzá?Igen, ez nagy változást okoz számomra és a családom számára is, akiknek az egyik szeme sírt a másik nevetett, hiszen az ügyvédi munkám miatt is keveset láttak, és tudják ezt követően még kevesebbet leszek otthon. Másrészt örültek neki és a támogatásukról biztosítottak, e nélkül nem is vállaltam volna.

Bár átalakulnak a választási körzetek határai 2014-ben, de a Bács-Kiskun megyei egyes körzet mégis a „komondoros Balogh” képviselő öröksége, mit gondol erről?

Erről nekem is a sajtóból vannak információim, de kellemetlen egy ilyen örökséget átvenni, viszont megtisztelő a feladat és hozzáteszem, hogy szerencsés, hogy a választási körzetek át lettek alakítva, így nem közvetlenül az ő örökségét veszem át. Megjegyzem számára legalább ekkora kihívást jelentett volna a kecskeméti Széchenyi városi szavazókat megszólítani, ugyanis ez egy hatalmas földrajzi területen elterülő választási körzet a maga több mint nyolcvanezer lakosával.

Bács-Kiskun megyében csupa rutinos mára országos hírnévvel rendelkező politikust indít a Fidesz. Lezsák Sándor, Bányai Gábor, Font Sándor, Zsigó Róbert és Zombor Gábor – ezek a nevek mára mondhatni nagyágyúk nevei, Salacz László is nagyágyú lesz, mi a célja?

Remélem meg fogok felelni annak a bizalomnak, amit a párt, illetve amit a kormánymegbízott úr belém fektetett és bízom benne, hogy én is fel fogok emelkedni arra szintre ahol ezek az un. „nagyágyúk” vannak.

Önt egy csendes szerény embernek ismerik a környezetében, mit várhatnak Öntől a választók?Az engem megválasztók kiállást várhatnak tőlem a körzetemért, illetve azt, hogy a jogi pályán szerzett kompromisszum készségem, küzdeni tudásom és munkabírásom kamatoztatni fogom a politikai életben.

Ön jelenleg egy sikeres ügyvéd Kecskeméten, mégis miért vált a politikai pályára?

Azért léptem be a Fideszbe, mert egyet értettem a céljaival, évek óta közvetlenül és közvetetten figyelemmel kísérem a párt tevékenységét és van bennem egy kihívás, hogy aktívabb részese legyek a politikai életnek, amelynek a lehetőségére most esélyt kaptam.