2024.04.19, Péntek

Összeállt a 11. KAFF magyar versenyprogramja

2013.05.09. 14:51

Összeállt, hogy a nevezett magyar animációs filmekből mely alkotások kerülnek bemutatásra a 11. KAFF-on. A háromtagú előzsűri döntése értelmében a 174 nevezett hazai alkotásból összesen 23 egyedi rövidfilm, 19 Tv-sorozat epizód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció és 41 diákfilm az előzsűri döntésének a mérlege.

Hirdetés

A közös előzsűrizés kapcsán a zsűritagok közül Haris László fotográfus a fiatalok által készített filmeknek örült: „nagy lelkesedésel néztem a MoMÉ-s hallgatók mellett más iskolák, pl. a BKF animációs diákjainak a filmjeit”. A bábrendező Kiszely Ágnes elárulta, nem volt nehéz az animációkat a bábszínház felől megközelítenie, hiszen az animációs rövidfilm és a 45-50 perces hosszúságú bábelőadásban közös, hogy mindkettő egyfajta esszenciális fogalmazásmóddal él – mint mondta, "egy srófra jár az agyunk". Míg a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatónője színházi emberként elsősorban a filmek dramaturgiájára figyelt, Demeter István, a szolnoki TISZApART mozi vezetője a filmek tartalma kapcsán kiemelte, számos olyan rövidfilm került az idei KAFF programjába, melyek humanisztikus témájukkal a mai világban hiánypótlónak bizonyulnak, és ezért érdemes lesz odafigyelni rájuk.

Az öttagú grémium tagjai, akik a versenybe került alkotásokat zsűrizni fogják a júniusi fesztiválon: Sayoko Kinoshita, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál vezetője, a lengyel Izabela Plucinska animációs filmrendező, aki az előző KAFF-on Esterházy című gyurmafilmjével a legjobb TV-speciál díját kapta, Buglya Sándor orvos–tanár–filmrendező–operatőr, Orosz István grafikusművész és Baghet Iskander szír–magyar fotográfus.

És hogy mely filmek kerültek be a 11. KAFF programjába?
Katt a linkre a teljes listáért: http://www.kaff.hu/news/read/100/