2020.06.04, Csütörtök

Lízingkonferencia - A lízingcégek is bekapcsolódhatnak a mezőgazdasági beruházások finanszírozásába

2015.11.06. 05:27

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban évi 628 milliárd forint jut a mezőgazdaság támogatására.

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban évi 628 milliárd forint jut a mezőgazdaság támogatására, ennek 80 százaléka a beruházásokra, amelyek finanszírozásába a lízingcégek is bekapcsolódhatnak - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége éves konferenciáján.

A beruházások támogatásánál előnyt élveznek a kis- és középvállalkozások (kkv), a támogatás átlagos intenzitása 50 százalék, de Pest megyében a beruházások 40 százalékára jár csak támogatás - tette hozzá az államtitkár. 
    A beruházási támogatásokra szóló pályázatokat a következő hónapokban kiírják, a jövő év közepéig valamennyi megjelenik. Ezek 24 hónapig lesznek nyitva, feltéve, hogy nem fogy el korábban az erre szánt pénz - jegyezte meg.
    Az államtitkár példaként kiemelte, hogy a piaci agrárbiztosítások 65 százalékára jár majd támogatás. Az állattenyésztési beruházásokra 75 milliárd forint jut. A kertészek is hasonló nagyságrendű támogatásokra pályázhatnak, amelyből 10 milliárd forint a gépbeszerzés összege.
    Az állattenyésztés és a kertészet azért kiemelt ágazat, mivel ott a beruházások után is szükség lesz kézi munkára, vagyis a fejlesztések nem veszélyeztetik a munkahelyeket - jelezte az államtitkár.
    Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója tájékoztatása szerint a hitelezésből 4,3 százalékkal részesednek a lízingcégek. Ez koncentrált piac, 14 pénzügyi vállalkozás adja a forgalom 80 százalékát - ismertette.
    Az igazgató a fogyasztóvédelemre kitérve elmondta, hogy a lízing területén a legtöbb panasz az ügyféltájékoztatás problémái, a panaszkezelés és a forintosításkor alkalmazott elszámolás miatt érkezik.

mti

Galéria

KecskemétGazdaság