2023.02.03, Péntek

Kecskeméti siker Eindhovenben

2013.07.05. 12:41

A hollandiai Eindhovenben rendezték meg legutóbb a RoboCup robot világbajnokságot június 24-e és július 1-je között. Évente a világ minden szegletéből érkeznek ide általános iskolásoktól egyetemistákig, hogy összemérjék robotjaikat.

A világbajnokságot minden évben megrendezik, így volt már Grazban utána Szingapúrban, majd Mexikóban. Jövőre Brazília ad otthont e nívós versengésnek.

A világverseny elsődleges célja, hogy legyen egy igazi robotfesztivál. A másik nagyon fontos cél pedig, hogy az itt versenyző menekítő, home és focizó robotok később ipari és mindennapi használatra is alkalmasak lehessenek. A résztvevők egy héten keresztül beszélgetnek egymással robotjaikról és azok programozásáról. Közben azért egészséges versengés is zajlik.

Kecskemétről szponzoraiknak köszönhetően hárman utaztak ki: Szabó Ádám, a Katona József Gimnázium öregdiákja, jelenleg a BME elsőéves hallgatója, Szilágyi Norbert (KJG) és mentorként Fári János (KJG).

– A megérkezést követően elfoglaltuk a szállásunkat, amely az eindhoveni jégcsarnok közepén kialakított sátoros camping volt. Az első fagyos esős éjszaka után másnap regisztráltunk és megkezdődött a robotépítés. Csapatunk a robotfoci kategóriában versenyezett. Itt két csapat játszik egymással, két-két robottal, egy infralabdát kell követni, megkeresni és az ellenfél kapujába juttatni. A robotoknak teljesen autonómnak kell lenniük – magyarázta Fári János.
 

A csütörtöki naptól kezdve élesbe fordult a verseny. A páros mérkőzések során a kecskemétiek kikaptak egy olasz csapattól. Ezt egy németek elleni vereség követte, de itt már jobb formában voltak a mieink. Lelkesedésüket leverte egy kínaiaktól elszenvedett vereség, ezután azonban megtört a jég és megverték a spanyolokat, majd a kanadaiakat is. Ez azonban nem volt elegendő a negyeddöntőbe jutáshoz. Ezzel párhuzamosan folytak a szupermérkőzések is.

– Itt ugyanezek a robotok játszottak, de már csapatonként egyszerre öt-öt robot volt a pályán. Mi egy mexikói és egy kínai csapattal alkottunk egy világválogatottat. Három nyertes meccs után a döntőben szoros mérkőzésen sikerült nyernünk, így bajnokok lettünk. Nagyon büszkék vagyunk eredményünkre, hiszen technikai felszereltségünk messze elmaradt más nemzetek lehetőségeitől, így felkészültségünkkel tudtunk győzedelmeskedni. Reméljük, ezzel az eredménnyel mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Magyarország és Kecskemét nevét megismerjék Mexikótól Kínáig – hangsúlyozta Fári János.