2023.12.11, Hétfő

Gyed Extrával segítenék a kisgyerekes anyukák munkavállalását

2013.09.21. 12:09

Kecskeméten tartotta első workshopját „Család, tanulás, munka – Hogyan egyeztethető össze?” címmel Az ERGO – Európai Regionális Szervezet „Aktív nőkkel az Európai Unióért” elnevezésű országos projektje. A kezdeményezés célja a kelet-közép-európai országokban élő nők, különös tekintettel a kisgyermekes nők, munkaerő-piaci helyzetének és nehézségeinek felmérése, a politikai és civil életben való részvételüket segítő és gátló tényezők felderítése.

Hirdetés

A válság hatására a foglalkoztatás hangsúlyossá vált az egész euró-atlanti régióban, és ennek nagyon fontos összetevője a női foglalkoztatás. Az, hogy egy nőknek van-e munkájuk vagy sem, nagyban befolyásolja a családok anyagi biztonságérzetét, és ezáltal nem csak az egyes országok gazdasági, hanem a demográfiai helyzetére is hatással van. A Városházán megtartott pénteki sajtótájékoztatón Szalai Piroska ismertette a kampány részleteit:

- Ma már senki előtt nem titok, hogy Európa elöregedik – kezdett bele a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetéért felelős miniszteri biztosa. – Kettős problémával állunk szemben; egyrészt kevés gyermek születik, ugyanakkor unió szerte alacsony a foglalkoztatottak száma. A nők esetében egyszerre lenne jó, ha több babát szülnének, de a családi kassza is megkívánja, hogy aktív keresettel járuljanak hozzá a kiadásokhoz. Ez azonban, csak látszólag tűnik ellentmondásnak. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy ott nagyobb a gyerekszám, ahol az anyukáknak van lehetősége - ha nem is heti negyven órában, hanem speciális foglalkoztatási keretek között - kisgyerek mellett dolgozni, illetve annyi ideig benn maradni a munkaerő-piacon, ameddig szükségesnek látja. Az új kutatások szerint a nőideálnak megjelent egy harmadik típusa, aki dolgozik, gyerekei is vannak és a neveltetésükből is aktívan kiveszi a részét. Ez azonban csak úgy lehetséges, hogy amíg a gyerek kicsi, ovis, átmeneti, atipikus megoldásokkal megtartani a foglalkoztathatóságot.

Ma Magyarországon a 6 év alatti gyermekkel rendelkező anyák 34-36 %-ban tudnak munkába állni, amivel az unióban utolsó helyen állunk. Szalai szerint ennek ellenére a gyermek nem számít hátránynak a munkaerőpiacon. Csak a kisgyermek. A 12 év feletti gyerekkel rendelkező anyukák ugyanis már 75%-os esélyekkel indulnak a munkaerő-piacon.  
A tavalyi munkahelyvédelmi akcióterv, melynek során a munkaadók járulékkedvezményeket kaptak a foglalkoztatott kisgyerekes nők után nagy sikernek örvend, több mint 30 ezren veszik igénybe ezt a lehetőséget, és több mint 3 milliárdot takarítottak meg a munkaadók. A hamarosan bevezetésre kerülő GYED Extra program segítségével pedig további munkaerő-piaci helyzetet erősítő intézkedések látnak majd napvilágot. Talán jövőre már eljuthatunk oda is, hogy azok az anyák, akik kiegészítő keresetként az anyasági juttatások mellett dolgozni akarnak jogilag is megtehetik.

A kecskeméti állomást követi 2013. október 4.-5.-én a „Rejtett kincs Európában - az aktív nő” konferencia Budapesten, majd az „Alkalmazd a megszerzett tudást” szeminárium 2013. november 14.-15.-én, szintén Budapesten. A program eredményeit a projekt végén egy kiadványban tervezik összefoglalni.