A program szervezője, Tormási Ákos az MTI-nek
kedden elmondta: a garabó a kosárfonók által készített egyfülű
szállítóeszköz, amelyet a piacra járók karjukra fűzve hordanak,
megpakolva zöldséggel, gyümölccsel. A Kecskemét környéki jellegzetes
kosárformát több száz éve használják, általában fűzvesszőből fonják,
vásárok, piacok elmaradhatatlan kelléke. Ez az eszköz a névadója
a Hírös Garabó Nonprofit Közhasznú Kft. által szervezett, a helyi
önkormányzat támogatásával megvalósuló kecskeméti Garabó Vásárnak, amely
a környék legnagyobb gazda- és kézműves seregszemléje. Helyszíne
Kecskemét történeti főtere, ahol megidézik a múlt század 20-as, 30-as
éveinek pezsgő piaci hangulatát. Ezek az évtizedek jelentették a város
kertészeti virágkorát, ekkor termett a legtöbb a híres kecskeméti
kajszibarackból is - idézte fel a szervező.
Mind mondta, a Garabó
Vásárral az a céljuk, hogy a megyeszékhely hajdani mezővárosi értékei
ismét előtérbe kerüljenek, kert- és élelmiszergazdasága visszanyerje
régi fényét. Először tavaly tavasszal rendezték meg a Garabó
Vásárt, majd Szent Mihály napján újabb rendezvény fogadta a közönséget,
felelevenítve a naphoz kötődő népszokásokat, játékokat. Ekkor már a
Felvidékről és Erdélyből is érkeztek kiállítók. A program állandó
résztvevői a környékbeli gazdák, kistermelők, akik saját árujukat
kínálják a vásárlóknak, míg a térség kézművesei - jellemzően népi
iparművészek - kifejezetten magas minőségű, szintén kizárólag saját
gyártású termékekkel jelennek meg az eseményen - hangsúlyozta Tormási
Ákos.
Jelezte: a május 11-re szervezett, egész napos Garabó Vásár
több kiemelt téma köré szerveződik. Az élelmiszereket előállító
kistermelők közül nagyobb hangsúlyt kapnak a tejtermékeket, különösen a
házi sajtokat előállítók. A környék jellegzetes sajtjai, natúr, füstölt,
ízesített, tehén-, kecske- és juhtejből készített termékei mind
megtalálhatóak lesznek a helyszínen. Emellett a térségi
összefogás jegyében vendégül látják a környező települések hasonló
indíttatású rendezvényeit, hogy együtt hívhassák fel a figyelmet a vidék
értékeire. Utalt arra is: szeretnék a gazdákat és kézműveseket érdek-
és értékközösséggé alakítani, ezért a vásáron felhívással fordulnak
hozzájuk, hogy megkezdődhessen az együttműködés az önálló piacteremtés
érdekében.
Egy nagyon távoli célként a szervzők szeme lőtt olyan perspektívák vannak - mint az elhangzott a keddi sajtótájékoztatón - mint például a Garabó védjegy bevezetése. Ez pedig már a rendkívül tudatos marketing szemléletet mutatja, ami a termelés és a kereskedelem terén mára elemi fontosságú tényező, minden szerveződés életében.