2024.04.15, Hétfő

Egymás szemébe nézett Bács-Kiskun és a KLIK

2013.02.27. 17:37

Dr Pintér Aranka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke szerdán Kecskeméten egyeztetett a megyei kormánymegbízottal a kecskeméti polgármesterrel és több tankerületi vezetővel. A megbeszélést megelőzően sajtótájékoztató keretében az érintettek számoltak be a január elseje óta működő tankerületi rendszerről.

Hirdetés

Zombor Gábor Kecskemét polgármestere

A meghatározott mértéknél nagyobb mértékben támogatja a város az oktatást. Egyébként pedig a városban pár éve lezajló átalakítás gyakorlatilag teljesen azonos azzal a szemlélettel, amit most a KLIK országosan megvalósít, így vélhetően érdemi tapasztalatokkal tudjuk segíteni az új szervezetet a működésben. Kecskemétre számíthat a KLIK.

Kerényi János – Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott

Az elmúlt két hónapban a feladatot teljesítettük. 2013. január 01-től 107 intézmény került állami fenntartásba. Mindez 6320 pedagógust, 33349 általános iskolást, 7763 szakiskolást, 853 speciális iskolást, 9894 szakközépiskolást, 7764 gimnazistát és 5624 alapfokú művészeti iskolást érint. Elmondható, hogy a megye minden harmadik lakosát, de a vélhetően minden családot.
Egységes irányítás van, így a problémamegoldó képesség jelentősen javult a megyében az elmúlt időszakban. Ez a rendszer egyelőre a kisded korban jár, de sikeres volt az első két hónap.Dr Pintér Aranka -  a KLIK elnöke

„Köszöntés és köszönet Kecskemétnek” – kezdte a hazai oktatás mára a legmeghatározóbb személye a szerdai sajtótájékoztatón a nyilatkozatát. Ezzel arra utalt, mint kifejtette, hogy Már Kornél alpolgármesterrel konstruktív együttműködésben álltak a rendszer kidolgozásában és vélhetően egy széleskörű együttműködésért fejezte ki ilyen szokatlan módon a háláját.
Majd elmondta, hogy 121505 pedagógusnak folyósítottak bért határidőben, még ha vannak akik szerint ez nincs így akkor is. Persze azt nem állította, hogy nem adódtak nehézségek, de ezért egyelőre a reagálás szintjén kívánnak felgyorsulni.
Az átalakulásról átvitt értelemben fogalmazva elmondta, hogy egyelőre a sikeres alapkőletételen vannak túl, ami biztató, hiszen a települések segítették a KLIK működését és mindez a folyamat nem jöhetett volna létre összefogás nélkül, amire a jövőben is számít.