2024.04.15, Hétfő

Egy éve égett az Ősborókás – erdőtűzvédelmi konferencia Kecskeméten

2013.03.19. 05:57

A 2012. április végi bugaci tűz óta lassan egy év eltelt, ebből az alkalomból a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a megyei védelmi bizottság és a megyei tűmegelőzési bizottság március tizenharmadikán konferenciát szervezett, amelyen közel százötvenen vettek részt. A konferencia fővédnöke Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője volt.

Hirdetés

2012-ben Bács-Kiskun megyében magas számban fordultak elő erdő- és szabadtéri tűzesetek. Ezen eseményekre tekintettel a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt figyelmet szentel az erdőtüzek hatósági megelőzésére, oltására valamint a tapasztalatok hasznosítására.

Tavaly április 29-én Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén nagy kiterjedésű, hosszan tartó erdőtűz keletkezett, amelyet a katasztrófavédelmi és más szervezetek összehangolt munkájával, erőinek és eszközeinek egyidejű, koordinált beavatkozásával lehetett felszámolni. Kijelenthető, hogy az egységes hivatásos katasztrófavédelmi szervezet jól vizsgázott a feladat végrehajtása során.

Az eset után egy évvel szervezett konferencia célja az erdők tűz elleni védelmével kapcsolatos tapasztalatok és fejlesztési javaslatok komplex, minden érintett szakterületet, társszervet és civil szereplőt érintő értékelése és közreadása volt.

A rendezvény keretén belül Bérczi László tű. dandártábornok, Dr. Farkasinszki Lóránt tű. alezredes, megyei igazgató és Dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója a közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertették az Országos és a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság szabadtéri- és erdőtüzek megelőzését szolgáló összehangolt tevékenységet is.

A konferencián a 2012. április 29-én Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén keletkezett erdőtűz oltásának lefolyásáról, tapasztalatairól Farkas Sándor tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tagja tartott előadást. Az erdőtűzoltás feltételeinek, módszerének fejlesztésére kidolgozott javaslatokról, megoldásokról Dr. Farkasinszki Lóránt tű. alezredes, Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgató beszélt a hallgatóságnak. Az erdőtüzek megelőzésére vonatkozó fejlesztési javaslatokat Gyapjas János tű. őrnagy, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes ismertette. Babud Jenő tű. alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője előadásában a nagy kiterjedésű, hosszan tartó erdőtüzeknél a tűzoltásvezetés során jelentkező nehézségeket taglalta. A bugaci tűzvizsgálati eljárás tapasztalatairól Urbán Vince tű. alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársa beszélt. A BM OKF Tűzvédelmi Főosztályának munkatársa, Barta-Vámos László tű. százados a megelőzés nemzetközi gyakorlatát mutatta be előadásában. Arról, hogy milyen szerepet tölt be az erdészeti hatóság az integrált erdőtűz védelemben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság részéről Dr. Nagy Dániel igazgatóhelyettes és Debreceni Péter főerdőfelügyelő adott tájékoztatást. Antal Zoltán, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársa a konferencia résztvevőinek az erdőgazdálkodók feladatairól, a cég erdőtűz elleni védelemben kialakított gyakorlatáról beszélt. Az erdőgazdálkodás tűzvédelmi kérdései védett területen címmel Filotás Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakreferense tartott előadást. Az erdőtüzek során alkalmazható térinformatikai megoldásokat Szegedi Szabolcs tű. zászlós, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa tárta a hallgatóság elé. A légi felderítés és tűzoltás témáján belül a helikopterek alkalmazásáról a bugaci erdőtűz oltásában jelentős szerepet vállaló Forgószárny Kft képviselője, Medgyes László beszélt, a pilóta nélküli repülőgépek alkalmazásáról pedig Restás Ágoston, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tanszékvezetője értekezett. A tűzoltás során történő kommunikáció lehetőségeiről és kihívásairól Sinka Zoltán tű. őrnagy, a megyei igazgatóság informatikusa és Dobos Gábor, a Pro-M Zrt hálózatfejlesztési menedzsere részletezte. Végezetül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság botanikai referense, Aradi Eszter a flóra oldaláról közelítette meg a témát, amikor előadásában arról beszélt, hogyan hat a vegetációtűz a pannon homoki gyepek és borókás-nyárasok növényzetére.

A rendezvénnyel párhuzamosan a városháza előtt, az erdők tűz elleni védelmével kapcsolatos, nyilvános statikus bemutató és fotókiállítás várta az érdeklődőket.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)