2021.02.25, Csütörtök

Defibrillátorral gazdagodott a Kecskeméti Fürdő

2013.04.08. 11:41

Oktatással egybekötött ünnepélyes átadást tartottak ma délelőtt a Kecskeméti Fürdőben, amelynek köszönhetően egy defibrillátor őrzi mostantól a fürdőzők és a sportolni vágyók biztonságát.

Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere szerint - a megyei kórház újraélesztést oktató programjához hasonlóan-  a defibrillátor által kínált gyors segítség is elengedhetetlen, hiszen egy szívroham vagy egy keringésleállás esetén pont az azonnali újraélesztés a kulcsfontosságú. - Nekem rögtön a "Ha egy embert megmentesz, egy világot mentettél meg." közmondás jutott eszembe az esemény kapcsán - fűzte még hozzá az alpolgármester. - Mindenesetre reméljük, hogy az elméleti oktatás után a gyakorlatban nem lesz szükség erre a remek gépre.- Az fürdő és a biztonságos sportolás érdekében szükségszerűnek láttuk a defibrillátor beszerzését - mondta el Zámbori Péter, a Hirös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. - Vízilabda szakosztályunk kezdeményezésére végül sikerült egy nagyon kedvező árajánlatot kapnunk a Defibrillátor Plusz Kft.-től, akik nem csak a gépet adják, hanem ingyenes oktatásban részesítik valamennyi edzőnket és úszómesterünket.

- Nagyon fontos egy ilyen készülék, hiszen sokszor megesik, hogy baj esetén a mentőkre tíz percet is várni kell. - kezdett bele az eszköz ismertetésébe Varga Erika, BLS-AED instruktor. - Egy defribillátorral viszont addig is sokat tehetünk azért, akinek hirtelen leáll a keringése. Persze önmagában a gép nem elég, szakszerű állapotfelmérés után nekünk is aktív újraélesztésbe kell kezdenünk, amire pontos, egyértelmű utasításokat kapunk a defibrillátor bekapcsolásakor.A Defibrillátor Plusz Kft. munkatársa azt is elárulta, hogy bár a készülékek folyamatosan fejlődnek - ennek értelmében a régebbiek elavulnak- ez a típus már szoftver-frissíthető változat, tehát nem kell évente újat vásárolni, a frissítéseket pedig a Kft. munkatársai kérésre elvégzik. A sajtó tájékoztatása után megkezdődött az első oktatás, amelynek keretében a Kecskeméti Fürdő úszómesterei valamint a Hirös Sport Nonprofit Kft. edzői elsajátíthatják a defibrillátor szakszerű használatának lépéseit.