Az idei év fagylaltja: málna vörösbor-eszenciával
Egy
vörösbor-eszenciával megbolondított málnafagylalt érdemelte ki idén az
Év fagylaltja 2013 címet. Magyarország tortájáról később születik
döntés, hétfőn a végső győzelemre legesélyesebb öt édességet választotta
ki a zsűri Soltvadkerten.
Immár hagyományosan a Bács-Kiskun megyei város
Szent Korona Cukrászdája adott otthont az Év fagylaltja 2013 országos
versenyre érkező fagylaltok és a Magyarország tortája 2013 pályázatra
készített torták első bemutatójának. Az eredményekről szólva
Selmeczi László, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének
ügyvezetője elmondta: az idei esztendő fagylaltkülönlegessége a
székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosa, Damniczki Balázs
nevéhez fűződik. Vörösbor-eszenciával egyedivé tett málnafagylaltja a
kézműves, hagyományos alapanyagokból és technológiával készített,
szabadon választott kategóriában nem csak a szakmai zsűri, de a közönség
szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a
nagydíjat.
Ám a többi győztes sem lebecsülendő, hiszen a 2013-as
kötelező íz, a rumos dió kategória három legjobbja éppúgy emlékezeteset
alkotott, mint a szabadon választott kreációk két másik aranyérmese: a
citromlikőrös joghurt mandulával, illetve a Summer Fresh fantázianevű
pink grapefruit-Aperol-szorbet kombináció megálmodói – vélekedett. A
Magyarország tortája pályázatra beérkezett finomságokból – amelyek
mindegyikében előírt kötelező alapanyagként szerepel a dió - öt alkotás
jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan augusztus elejéig választják ki
az államalapítási ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.
A
döntős mezőnyben - némi meglepetésre, a korábbi évekkel ellentétben -
kizárólag budapesti pályázó szerepel: a Művész Kávéház aranygaluska
tortája, a Major Cukrászda milotai mézes grillázstortája, a Sugar!
Design Cukrászda ország gyöngye tortája, valamint a Nándori Cukrászda
két édessége: a zalavári és a legényfogó torta. A hétfői verseny
részleteiről és kulisszatitkairól Selmeczi László elmondta:
Soltvadkerten 58 fagylaltcsoda és 34 féle torta versengett a kitüntető
címért. Általánosan jellemző volt a minden eddigit felülmúló kreativitás
és újító szellem, amely remek ötletekkel és ízvilággal párosult. Ennek
megfelelően a tavalyinál színvonalasabb felhozatallal vettek részt a
cukrászok a megmérettetésen – fogalmazott.
A verseny fődíja nem
jár pénzjutalommal, ám a legjobbak számára a hírverés komoly
nyereménnyel ér fel, hiszen a győztesek évről-évre jelentős
forgalomnövekedést könyvelhetnek el. Ennek ellenére évek óta érzékelhető
a versenyre nevezők számának lassú fogyatkozása, melynek magyarázata a
szakember szerint a gazdasági helyzetben és a cukrászok ebből eredően
növekvő leterheltségében keresendő.