2023.10.01, Vasárnap

Korlátozott fűnyírás, porszívózás és zenehallgatás Kécskén

2013.07.09. 20:50

Módosította a tiszakécskei képviselő testület a 2001-es zajrendeletet a keddi, rendkívüli testületi ülésen. A rendelet korlátozza a hangos kerti munkákat és a zenehallgatást is. Polyák József alpolgármester javaslatára módosítottak az ünnepnapi fűnyírás időkorlátján, de így se ránthatjuk be akármikor a gépeket. A rendelet módosítása egyébként már ma hatályos. De hogy pontosan mikor mit nem lehet csinálni? Alább minden kiderül a tiszakecske.blog.hu beszámolójából.

Hirdetés

A rendelet alapvetése, hogy a lakóépületekben "napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, a mások nyugalmát indokolatlanul zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől." A szabályozás rendelkezik arról, hogy 22 óra után tilos a hangos zenehallgatás a lakóépületekben. A hangos mértékét nem definiálják. De a tévét és az XBoxot sem szabad bömböltetni, ugyanis minden "híradástechnikai- és szórakoztató eszköz" működtetésére vonatkozik a szabályozás.
Időkorláthoz kötötték a "lakóépületben - különösen a társasházi lakásokban - zajt okozó háztartási gépek használatát" is.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy a "különösen" kategória legalább annyira értelmezhetetlen egy jogszabályban, mint a "hangos." A rendelet értelmében munkanapokon 8 órától 20 óráig, szombaton 8 órától 14 óráig, vasárnap és ünnepnapokon pedig 10 órától 14 óráig szabad porszívózni, vagy éppen mákot darálni. Eltekintve a vasárnap és ünnepnapoktól, ugyanezekkel az időkorlátokkal szabad csak "zajt okozó egyéb gépeket" illetve "zajjal járó építési, szerelési munkákat végezni." Tehát az ütvefúrót szombaton délután 3 órakor semmiképp se vegyétek elő! A rendelet kitér arra is hogy, az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítást vagy az életveszély elhárítására irányuló munkavégzésre nem vonatkozik a tiltás. Szóval ha életet ment a fúrógép, pöröghet a Makita.

Ami az ülésen is vitatott fűnyírást, illetve zajjal járó kerti munkákat illeti: a rendelet úgy határoz, hogy az említett munkák munkanapokon 8 órától 20 óráig, szombaton 8 órától 14 óráig, vasárnap és ünnepnapokon pedig 9 órától 12 óráig végezhetők.

Tisza-part és a zajrendelet

"Kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységben a zeneszolgáltatás, illetve bármely más műsor szolgáltatásának zajszintje a védendő épület homlokzata előtt 2 m-rel nem haladhatja meg  az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott zajkibocsátási határértéket."

Fentebb a most elfogadott módosító javaslat vendéglátó egységekre vonatkozó részét olvashatjátok. Ez azt jelenti, hogy a Tisza-parton lévő zene nem haladhatja meg a parthoz legközelebb első üdülőktől két méterre a 35 dB-elt éjszaka. Ez lényegi módosítást nem jelent, ez a határérték már 2001 óta rendeletbe van foglalva Tiszakécskén.

Építkezni se szabad?

Az építési munkálatok kategória az egyetlen, ahol különbséget tesz a rendelet a lakóövezet és az üdülőövezet között. A lakóövezetben munkanapokon 7 óra és 20 óra között, míg szombaton 8 és 14 óra között lehet betont keverni. Az üdülőterületen, május 1-től augusztus 25-éig munkanapokon 8 óra és 17 óra között, szombaton 9 óra és 14 óra között szabad téglákat emelni és malterozni. Augusztus 26-ától április 30-ig munkanapon 7 órától 20 óráig, szombaton 8 órától 14 óráig lehet építkezni. Külön kérelem esetében lehet eltérő időpontban is építési munkákat végezni.

Mennyi a büntetés?

Az, aki az előírást megszegi, 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Tehát például az, aki szombaton délután 3 órakor, vagy hétfőn hajnali 5-kor füvet nyír, netán porszívózik, és lebukik, az bizony készítse a tárcáját. A zajrendelet betartását egyébként a jegyző jogosult ellenőrizni.

Mikortól?

Az elfogadott rendelet azonnali hatállyal életbe lépett, már ma érvényes. Tehát ma este 8 után óvatosan a háztartási gépekkel, 10 után pedig a zenével. Az persze érdekes kérdés, hogy honnan tudhatna minderről a lakosság? A rendelet szerint a "kihirdetéséről a helyben szokásos módon az önkormányzat hirdető táblájára történő kifüggesztéséről a jegyző gondoskodik." Biztos gyakran jártok ti is a városháza hirdetőbáláját olvasgatni. Ugye? De csak halkan, be ne csapjátok a városháza ajtaját.

Forrás: tiszakecske.blog.hu