2024.03.02, Szombat
Katasztrófavédelmi mobil labor gyakorlata

Katasztrófavédelmi mobil labor gyakorlata

2016.01.21. 08:50

Hirdetés

A Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi mobil labor állománya technika kezelői gyakorlatot hajtott végre. A gyakorlat a hatékony beavatkozást és a veszélyes anyagok jelenlétében történő káreseményekre való felkészülést, a gyors és szakszerű feladat-végrehajtást szolgálta.

Azoknál a kárhelyszíni műveleteknél, amikor fenn áll a kockázata annak, hogy a lakosság számára veszélyes anyag kerül a levegőbe, a kárhelyszín parancsnoka a helyszínre kéri a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Laborját. Alapvető fontosságú a szakemberek gyors helyzetfelismerése, hiszen a helyszínen felelősségteljes és határozott döntéseket kell meghozniuk az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának érdekében, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a felkészültségükre. Az összehangolt csapatmunkát erősíti a képzés, hiszen a beavatkozásoknál egyidejűleg kell pontos, gyors anyagazonosítást végezni, meteorológiai mérőállomással méréseket végezni és a kapott adatokat értékelni. Ezek a gyakorlatok a folyamatos, tervszerű felkészítésbe illeszkedve jól szolgálják az állomány felkészültségének ellenőrzésén túl, a már meglévő elméleti tudásuk gyakorlatba történő átültetését.

A gyakorlaton a szakemberek a veszélyes anyagok kiszabadulásával járó eseményeknél előforduló - rendkívüli körülmények közötti feladatellátással összefüggő - beavatkozásokat hajtottak végre, feltételezett eseményt szimulálva. A beavatkozás a valóságnak megfelelően teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem használata mellett történt.

forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

Galéria

Megyekatasztrófavédelemmobil laborkárhelyszín