2024.04.15, Hétfő

Rekordkonszolidáció: 830 milliós adósságot vállal át az állam Kalocsától

2013.03.02. 20:09

Minden annak előtte elhangzott hír, határozat eltörpült a kalocsai grémium legutóbbi testületi ülésén, amikor az ülés utolsó etapjaként ismert (al)polgármesteri beszámolóban elhangzott, hogy Kalocsa adósságállományának, mintegy 72 százalékát átvállalja az állam.

Hirdetés

A szokásos medrében folyó ülés utolsó két zárt napirendi pontja után, már ember nem gondolta, hogy jöhet meglepetés, amikor az ülést Török Ferenc távollétében vezető Simon Zoltán alpolgármester bejelentette, hogy az ülés napján, csütörtökön az utolsó szükséges aláírások és pecsétek is felkerültek az adósságkonszolidációs megállapodásra az illetékes minisztériumban. Ennek okán pedig mintegy 830 millió 296 ezer 517 forintnyi adósságot és annak járulékait vállalja át az állam Kalocsától, vagyis a vártnál jóval sikeresebbnek bizonyult a városvezetés lobbitevékenysége.

Mint ismeretes, az állam az 5000 fő alatti települések esetében, a legtöbb helyen az egész adósságállományát átvállalta, míg az 5000 feletti települések esetében a 60 százalékos adósságkonszolidáció tűnt a plafonnak. Ezt a jeget törte meg, hogy Kalocsa 72 százaléknyi terhétől szabadulhat hatékony fellépésének és az államnak köszönhetően.

Törvény adta változások

Mindemellett, tényleg apróságnak tűnhet, mégsem az, hogy az államigazgatás reformjának, és az ahhoz kapcsolódó törvényi szabályozásoknak tükrében idén június harminccal megszűnik a Kalocsa Kistérség Többcélú Társulás, és a Kalocsa-Dunszentbenedek-Homokmégy-Öregcsertő-Szakmár-Újtelek-Uszód óvodafenntartó társulás is. Utóbbi helyett Kalocsa egy olyan új intézményt hoz majd létre a testület döntése értelmében, melyhez bölcsődéjét is kapcsolni tudja.

Módosította a testület a 2012. évi költségvetési rendeletét is az utolsó negyedévi pótelőirányzatok és változások okán. Itt valójában a terv és a megvalósulás összevezetése történt meg.

Ehhez hasonló okoknál fogva került a városatyák elé az éves közbeszerzési terv is, melybe szintén új sorok kerültek. Ez esetben azért volt szükség a változtatásra, mert két fejlesztés, a gimnázium laboratóriumának korszerűsítése és a kistérségi székhely integrált fejlesztése című pályázat véghezviteléhez további közbeszerzésekre lesz szükség, mely nem volt felvezetve a közbeszerzési tervbe.

Nyertes pályázat miatt költözik a konyha

A képviselő-testület a Szent Kereszt Kórház konyhájának áthelyezéséről is döntött. Amire azért volt szükség, mert az intézmény benyújtott egy pályázatot, aminek köszönhetően például új sürgősségi osztályt alakítanak majd ki és a járóbeteg ellátás főbejáratát is kialakítják, illetve áthelyezik a járóbeteg rendelőket és a tüdőgondozót is. A Kalocsa Menza Kft. által üzemeltetett konyhát ezen változások miatt szeptember végéig új helyre kell költöztetni.

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár élére most sem neveztek ki még senkit. Mint kiderült, nem érkezett megfelelő pályázat, ezért azt, április tizenötödikei benyújtási határidővel, ismét kiírja a város.

Startmunka: 207 főnek biztosítanak munkát március 1-től

A nap másik jó híre is az ülés végére maradt. Dr. Filvig Géza társadalmi megbízatású alpolgármester tájékoztatta a megjelenteket a Startmunka mintaprogramról, mely március eggyel indul. S mint kiderült, a város teljes pályázata pozitív fogadtatásra lelt: 207 fő foglalkoztatására pályázott Kalocsa, és meg is nyerte az ehhez szükséges pénzt.

– Köszönet és gratuláció illeti a precíz munkáért, a sikeres szakmai pályázatért a városfejlesztési irodát – mondta Filvig. Majd hozzátette: e 107 milliós foglalkoztatási program, melyhez 47 millió forintot nyert a város, méltán nevezhető munkahelyteremtésnek, hisz ezáltal jó néhány közel lehetetlen helyzetben lévő család jut munkához, és ezáltal valamivel jobb életkörülményekhez.A kétszázhét foglalkoztatott egyébként például adminisztratív munkakörben, vagy ácsként, kőművesként, lakatosként, festőként, víz-gáz- és fűtésszerelőként, de állattenyésztőként, növénytermesztőként is dolgozhat március egytől.

Az alpolgármester hozzátette a hosszú távú közmunka területén is jelentős eredményeket értek el: ennek keretében 3 x 3 hónapon át, napi hat órában 15 főt alkalmazhatnak majd.

– Ugyan a városnak itt is jelentős önerőt kell biztosítania, de az egyik legfontosabb ügy a munkahelyteremtés, ezért ehhez mindenképpen biztosítja a város a szükséges forrásokat – zárt szavait Filvig Géza.