Több mint 200 féle ételt kóstolt a zsűri, attól a 63 csapattól,
akik a főzőversenyen, a nem túl barátságos, esős idő ellenére részt
vettek szombaton. A részleteket Németh Józseftől, a főzőverseny
főszervezőjétől, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)
Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnökétől tudtuk meg, aki
egyben az MNGSZ dél-alföldi régiós szervének vezetője is.
- Birkát, halat, kecskét, dán vadat, úgynevezett szopós malacot is
feldolgoztak a csapatok. A teljesség igénye nélkül kiemelném a sok-sok
felejthetetlen kulináris élmény közül a rántott töltött káposzta és a
rántott töltött paprika okozta ízélményt. De említésre méltó még az az
innovatív csapat is, aki sült paprikakrém levest készített
sajtgombóccal. Mindezek mellett, persze, voltak olyan étkek is, melyek
már nevükkel felhívták magukra a figyelmet. Ilyen volt az az elefántfül
névre keresztelt tésztás ételkülönlegesség is, amit a Vajdaságból
érkezett csapat tett a zsűri elé. De nagy sikeres volt az
Almáskeresztúrról érkező csapat vízibivaly pörköltjének is – sorolta az
élményeket a Venesz-díjas mesterszakács.
Mint azt Németh Józseftől, a főzőverseny szervezőjétől megtudtuk a
kalocsai csapatok mellett, sok vidéki és külföldi főzőbrigád érkezett
erre a nagy hagyományokkal bíró versenyre. Határainkon túlról, Kalocsa
testvértelepülései mellett a vajdasági Szivácról, Zentáról, Topolyáról
is érkeztek fakanálbűvölők. Ahogyan az Amerikai Egyesült Államokból, a
portlani Oregonból is. Ők egyébként Multikulti bárány parti néven egy
báránypörköltet készítettek, amivel különdíjat is kaptak a zsűritől.Idén először Lovagi Udvar is várta a főzőversenyre érkezőket és az
az iránt érdeklődőket. A korhű öltözettel, autentikus terítőkkel,
edényekkel díszített udvarban az ország bor- és gasztronómiai
lovagrendjei sorakoztak fel és készítettek például tökös-mákos paprikás
rétest, vargányás gombalevessel, és rántott töltött paprikával, ami
igazi különlegesség volt, de a slambuccal tálalt galambpörkölt is
kellemes meglepetés volt a zsűri számára.
Németh József arról is beszélt, hogy a Szabadtűzi Lovagrend és a Magyar
Nemzeti Gasztronómiai szövetség déli régiójának közös szervezésében
Kalocsán volt először Lovagi Udvar, amit látványos paprikakapun
keresztül közelíthettek meg az érdeklődők.
A Lovagi Udvar főzőcsapatai egyébként Kalocsa város címerével is
ellátott mártott lovagi okleveleket kaptak, amihez Arany Fakanál-díj
párosult, ám emellett útjára indítottak egy Gasztro-kard díjat is, ami
egy 82 centi hosszú, gravírozott táblával ellátott, aranyozott markolatú
kard, amit a legjobb csapat, egy évig őrizhet, és egy év múlva ismét
harcba szállhat érte.Németh úr elismeréssel beszélt az ifjúsági csapatokról is, akiknek
köszönhetően egyedülálló látvány fogadta az érkezőket. Mint kiderült a
megszokott kalocsai, bajai iskolák mellett a salgótarjáni KERI is részt
vett a versenyen. Ők egyébként erdei gombás bányász bográcsos étket
készítettek kalocsai paprikával, ami saját elmondásuk szerint még
finomabbá tette ételüket.
- Az ifjúság, és az iskolák is sokat tettek a gördülékeny
megvalósításért, úgyhogy köszönet illeti a kalocsai Kossuth Zsuzsanna
Szakközépiskolát is, önzetlen segítségéért, amit a főzőverseny kapcsán a
zsűri mellett, annak kiszolgálása kapcsán nyújtott, és persze
gratulálok az aranydiplomájukhoz is, amit méltán nyertek meg – tette
hozzá Német József. A főzőverseny guruja egyúttal
köszönetét fejezte ki a gasztronómiai udvarban készült ételek
népszerűsítéséért és a kóstoltató jegyek árusításáért Ferenczi Józsefnének és a kalocsai Dózsa György Középiskola iskola falusi vendéglátó csoportjának.
A főzőverseny eredményhirdetésére szombaton délután került sor. Sok-sok különdíj és szakmai elismerés gazdára talált.
Az ifjúsági csapatok közül a fődíjat, vagyis a serleget és az
aranydiplomát a Salgótarjáni KERI-sek kapták. Emellett aranydiplomát
kapott a Kalocsai Kossuth Zsuzsanna középiskola csapata, ezüstöt pedig a
bajai Bányai Júlia Szakközépiskola.
Bogrács-díjakból és díjazottakból sem volt hiány. Jó néhány bronz, ezüst és arany díj gazdára talált.
Bronzbogrács díjat kapott a Szabadtűzi Lovagrendből a Kormos gyerekek
csapata, Tálasbérce és a Kalocsai Posta csapata, illetve a Horváth Csaba Baráti Rittyósok csapata, valamint a Pestlőrinci pálinkások.Ezüstbogrács díjat kapott: a kőrösladányi városi önkormányzat
csapata, a Túr-Party Kemping túristvándi csapata, a Fehérvári JazzKlub,
Kelebia Község Önkormányzata és kiemelt ezüstbogrács díjat, kitűzőt
illetve serleget nyert a kisapostagról érkező Csabagyöngye csapat dunai
halászleve.Aranybogrács díjat kapott a budapesti Bogrács Betyárok káposztás
harcsafilé árpagyönggyel névre hallgató finomsága, a Magányos Bikások
bátyai csapatának marha pofa-pata pörköltje, a Karcagi Pásztorok
birkapörköltje, és Karcagi Birkafőzők Egyesületének a birkapörköltje is.
Mindezek mellett Kiemelt arany bogrács díjat, arany kitűzőt, serleget
kapott az Jobbik csapata, akik kalocsai lecsós langalót készítettek
mangalica kolbásszal.A Bor- és gasztronómia kiemelt diplomát kapott a keceli Natura
Halászcsárda és Horgászpark „legénysége” filézett halászlé és
kecsegepörkölt kapros túrós csúszával névre hallgató ételéért.A színpadon ebben a kategóriában rubin diplomát vehetett át,
valamint a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli
paprikalovagává lett ütve Benke Csaba csapata, akik egy csodás
csülkös pacalpörkölttel és a hozzá adott borral tette még ízletesebbé az
ételt – tudtuk meg Németh Józseftől.
A gasztronómiai Lovagi Udvarban a Gasztro-kard díjat a Palóc Grill
csapat kapta meg. A legmagasabb szakmai díjat, vagyis a serleget, a
porcelán jogart, az almát és a koronát pedig a Karcagi Birkafőzők
Egyesülete vihette haza.
A vándorserleget ismét megőrizte, így megtarthatta a Salgótarjánból érkező Bozsik László által vezetett Palóc Grill Egyesület.
A főzőverseny végén egyébként minden csapat emléklapot kapott, amihez
párosul csapatonként egy zacskó, a bátyai Chili Trade által biztosított,
különleges Kalocsa környéki paprikaőrlemény és egy csípős huszár
paprikakrém.
A gasztronómiai kalandjárat azonban ezzel még nem ért véget. Idén újabb
rekordkísérletre vállalkoztak a fesztivál szervezői Németh József
irányításával.
- Az öt évvel ezelőtti rekordot sikerült túlszárnyalni, hisz mintegy 28
méteres gasztronómia világrekord születet, melyet a Szabadtűzi Lovagrend
főkancellárja Csetneki László vezényelt le a fedett piactéren.
Ez is szép kis rekord, de szép, napos idő esetén lehetett volna még jobb
– tekintett vissza a kalácskészítés idejére a szervező.
- Úgy 4-5 méterrel hosszabb lehetet volna a kalács, ha az időjárás
kegyesebb. Esős, nyirkos, szeles volt az idő, emiatt a tésztadagasztás
után a kelési idő nagyon megnőtt és nehezebb volt elérni azt a
tésztalazaságot, amit otthon egy szobahőmérsékletű konyhában el lehet
érni. De ennek ellenére, kitartó volt a közönség is, és a cukrászmester
Szolár Imre „bácsi” is, aki a Dédi Cukrászdából érkezett Gödöllőről
hozzánk a rekordkísérlet okán.
A kácsikészítésnek egyébként már a folyamata is látványos volt. Sokan
körülállták a fateknőt, amiben reggel gyúrták tésztát, de a legjobban az
a látványos kisvonat vonzotta a szemet, ami közel 5 mázsa súlyú
síneken, 15 méter hosszan járt fel-alá, és sütötte a kalácsot, mely
végül 28 méter hosszú lett.A paprikás kalácshoz egyébként 40 kiló tönkölylisztet (amit a
szervezők ezúton is köszönnek az Ecofood Kft.-nek) 2 kiló őrölt
édes-nemes Kalocsa környéki paprikát (amiért a bátyai Chili-Trade
Paprika Manufaktúrának hálás Németh József és a szervezők) illetve 2
kiló porcukrot használtak fel. De ez még nem minden. Tekintélyes
mennyiségű tojás (80 darab) is került a tésztába, amihez kellett még
másfél kiló élesztő, 40 deka só, 2 kiló margarin, 3 kiló libazsír, és 2
liter tejföl is.
A paprikás kácsi délután egy óra magasságában készült el, és gyorsan el
is fogyott. A kóstolónak nem volt előre meghatározott irányára. Egy
perselyt tettek ki a szervezők. Ebbe szépen gyűlt a kóstolópénz,
összesen 70 ezer forint, melyet végül a beteg gyerekeket segítő Kék
Madár Alapítványnak adtak a szervezők.