2025.01.15, Szerda

Minősítették a Kalocsa Menza fogásait

2013.07.22. 09:54

A napokban hozta nyilvánosságra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a Kalocsa Menza által készített fogásokat vette górcső alá. Az ellenőrök május 22-én tűntek fel az Eperföldi Általános Iskola étkezőjében, ahol maguk is meggyőződhettek arról, hogy gyermekeinknek ízletes és minőségi ételt biztosít a Kalocsa Menza Kft.

Bizonyára eme sorok olvasói közül is sokan voltak diákkorukban menzások. Az is biztos, hogy akad, akiben ez finom illatokat, kellemes ízeket idéz fel, és vannak olyanok is, aki kevésbé gondol vissza örömmel a „menzás nénitől” kapott étkekre.
A gyermekek minden szempontból kritikusabb közönségnek számítanak, mint a felnőttek, hiszen bennük még öntudatlanul ugyan, de erőteljes él az „ami a szívemen, az a számon” felfogás. Jól tudják ezt a NÉBIH szakemberei is, éppen ezért idén egy országos érzékszervi vizsgálatsorozatot indítottak, amely a gyermek közétkeztetésre fókuszál.

A fiatalságnak ugyanis hiába sulykoljuk unásig, hogy „edd meg, mert egészséges”, ha a tányérra kerülő fogás nem gusztusos, nincs jó illata, vagy netán még az íze is rossz, az ebéd érintetlenül visszakerül a tálalópultra, aztán mehet a moslékba, magyarul ő éhes maradt, az előállításra szánt összeg pedig ment a süllyesztőbe. A felszolgált étel ezen tulajdonságait ellenőrizték tehát májusban az eperföldi iskola tálalókonyháján a hivatal munkatársai, amelynek eredményét az interneten (www.nebih.gov.hu) a nagyközönség számra is elérhetővé tették.

A menüt készítő Kalocsa Menza Kft-nek nincs oka szégyenkezni, hiszen a „menzakosztot” átlag felettinek ítélték a vizsgálók, a cél azonban az ettől már csak egyetlen magasabb lépcsőfok, a „kiváló” cím elérése, tudtuk meg Bogárdi Bernadettől, a cég ügyvezető igazgatójától, aki emellett hangsúlyozta, hogy nagyon elégedett az eredménnyel.

- Ez egy hosszadalmas vizsgálat volt. Órákon keresztül tartott a mintavételezés, a konyhavizsgálat, az adminisztráció, tehát egy rendkívül szigorú vizsgálatról beszélünk. Az ellenőrzés váratlanul történt, tehát nem volt idő előre felkészülni arra, hogy mindent rendben találjanak nálunk. Mindennek rendben kellett lennie – mutatta be az eljárást Bogárdi Bernadett.

– Az átlag feletti eredmény számunkra azt jelenti, hogy jól végezzük a dolgunkat, de nyilván van még egy „kiváló” kategória is, a cél tehát az, hogy legközelebb abba kerüljünk – folytatta. – Nem könnyű megfelelni, hiszen szubjektív a vizsgálat és könnyű apróságokon elcsúszni, annál is inkább örülünk ennek a szép eredménynek – zárta gondolatait a Kalocsa Menza Kft. ügyvezető igazgatója, megjegyezvén, hogy a NÉBIH valamennyi hasonló eljárásának az eredményét meg lehet tekinteni a szerv hivatalos honlapján, ahol a kalocsai menü részletes kiértékelése is elolvasható.