Minősítették a Kalocsa Menza fogásait
A napokban hozta nyilvánosságra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal (NÉBIH) annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a Kalocsa
Menza által készített fogásokat vette górcső alá. Az ellenőrök május
22-én tűntek fel az Eperföldi Általános Iskola étkezőjében, ahol maguk
is meggyőződhettek arról, hogy gyermekeinknek ízletes és minőségi ételt
biztosít a Kalocsa Menza Kft.
Bizonyára eme sorok olvasói közül is sokan voltak diákkorukban
menzások. Az is biztos, hogy akad, akiben ez finom illatokat, kellemes
ízeket idéz fel, és vannak olyanok is, aki kevésbé gondol vissza örömmel
a „menzás nénitől” kapott étkekre.
A gyermekek minden szempontból kritikusabb közönségnek számítanak, mint a
felnőttek, hiszen bennük még öntudatlanul ugyan, de erőteljes él az
„ami a szívemen, az a számon” felfogás. Jól tudják ezt a NÉBIH
szakemberei is, éppen ezért idén egy országos érzékszervi
vizsgálatsorozatot indítottak, amely a gyermek közétkeztetésre fókuszál.
A fiatalságnak ugyanis hiába sulykoljuk unásig, hogy „edd meg, mert
egészséges”, ha a tányérra kerülő fogás nem gusztusos, nincs jó illata,
vagy netán még az íze is rossz, az ebéd érintetlenül visszakerül a
tálalópultra, aztán mehet a moslékba, magyarul ő éhes maradt, az
előállításra szánt összeg pedig ment a süllyesztőbe. A felszolgált étel
ezen tulajdonságait ellenőrizték tehát májusban az eperföldi iskola
tálalókonyháján a hivatal munkatársai, amelynek eredményét az interneten
(www.nebih.gov.hu) a nagyközönség számra is elérhetővé tették.
A menüt készítő Kalocsa Menza Kft-nek nincs oka szégyenkezni, hiszen a
„menzakosztot” átlag felettinek ítélték a vizsgálók, a cél azonban az
ettől már csak egyetlen magasabb lépcsőfok, a „kiváló” cím elérése,
tudtuk meg Bogárdi Bernadettől, a cég ügyvezető igazgatójától, aki emellett hangsúlyozta, hogy nagyon elégedett az eredménnyel.
- Ez egy hosszadalmas vizsgálat volt. Órákon keresztül tartott a
mintavételezés, a konyhavizsgálat, az adminisztráció, tehát egy
rendkívül szigorú vizsgálatról beszélünk. Az ellenőrzés váratlanul
történt, tehát nem volt idő előre felkészülni arra, hogy mindent rendben
találjanak nálunk. Mindennek rendben kellett lennie – mutatta be az
eljárást Bogárdi Bernadett.
– Az átlag feletti eredmény számunkra azt jelenti, hogy jól végezzük a
dolgunkat, de nyilván van még egy „kiváló” kategória is, a cél tehát az,
hogy legközelebb abba kerüljünk – folytatta. – Nem könnyű megfelelni,
hiszen szubjektív a vizsgálat és könnyű apróságokon elcsúszni, annál is
inkább örülünk ennek a szép eredménynek – zárta gondolatait a Kalocsa
Menza Kft. ügyvezető igazgatója, megjegyezvén, hogy a NÉBIH valamennyi
hasonló eljárásának az eredményét meg lehet tekinteni a szerv hivatalos
honlapján, ahol a kalocsai menü részletes kiértékelése is elolvasható.