2021.09.23, Csütörtök

Megújul a Kossuth utca Kiskőrösön

2013.08.14. 08:52

Pályázati támogatás segítségével felújításra kerül Kiskőrös egyik nagy forgalmú utcája. A beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a nagyszabású fejlesztéshez, melynek köszönhetően 2014. év első félévére teljesen átalakul és megszépül Kiskőrös központja. A Kossuth utca felújításából adódóan, megszűnik az 53-as számú főúttal való kapcsolata, ezáltal biztonságosabbá és gyorsabbá válik a területen élők és dolgozók közlekedése, javul a településközpont közúti közlekedésének minősége. A fejlesztés illeszkedik Kiskőrös Város Önkormányzatának településrendezési tervéhez és a kistérség településfejlesztési koncepciójához.

Kiskőrös Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Dél - alföldi Regionális Operatív Program keretében kiírt „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése” (Kódszám: DAOP-3.1.1/B-11-2012-0029) című pályázaton 107 488 216 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. Az önrésszel együtt 119 431 351 Ft-ból valósulhat meg a Kossuth utca teljes átalakítása.

A projekt 2012. október 1-jén kezdődött és várhatóan 2013. október 20-án fejeződik be. Az érintett útszakaszt a Magyar Közút Zrt. 2011-ben adta át az önkormányzat kezelésébe, így a mostani felújítás a Safári József utca és Sárkány József utca közötti szakaszt érinti, melynek hossza 915 méter. A Safári József utcától az Árpád utca kereszteződéséig, az út jobb oldalán egy kétirányú kerékpárút épül, az Árpád utcától a Vasvári Pál utcáig a közút mindkét oldalán zárt kerékpársávot festenek fel, sávonként 1,25 méter szélességben, továbbhaladva a Vasvári Pál utcától a Sárkány József utcáig a közút jobb oldalán nyílt kerékpársávot jelölnek ki. A baloldalon egy 1,5 méter széles térkő burkolatos járda épül, amely mellett egy 1 méter széles, egyirányú, aszfalt burkolatú kerékpárút épül.

A beruházás keretén belül új parkolóhelyeket is kialakítanak. A parkolóhelyek mellé, az út és a kerékpárút közé 1 méter széles térkő burkolattal ellátott gyalogátkelő is kerül a biztonságos közlekedés elérését célozva.
A kerékpáros közlekedés kialakítása, a tervezett burkolat-megerősítés mellett az útszakasz teljes hosszában megvalósul. A pályázat részét képezi többek között zöldterület fejlesztése is, a projekt kapcsán 790 m2 terület füvesítése is megvalósul.

A megújult Kossuth utcát, 2013 októberében vehetik birtokba Kiskőrös lakosai.