2024.04.19, Péntek

Majd' négymilliárdból javul a víz az aranyháromszögben

2013.07.19. 05:05

Miközben hatalmas átalakuláson megy keresztül a hazai vízszolgáltatói rendszer, addig az arany-háromszögben arzénmentésbe kezdtek. Majd egyszer lesz vastalanítás is.

Hirdetés

2009-ben indult az a nagyszabású ivóvízminőség-javító program, amelynek köszönhetően megvalósul 2015. január 31-re a Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás projektcsoportjához tartozó 15 Bács-Kiskun megyei település lakosságának egészséges ivóvízzel való ellátása.

Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás a Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség Javító Projekt megvalósításához az NFÜ által meghirdetett, KEOP-1.3.0/09-11 számú pályázati felhívás keretében 3 184 266 831 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el, és a beruházás megvalósítására KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 azonosító számon támogatási szerződést kötött.

A projekt nettó összköltsége 3 875 445 587 Ft, a támogatás intenzitása 82,270491 %.

Az alföldi települések jelentős részén problémát okoz az ivóvíz magas arzén tartalma. Magyarországnak 2014. december 31-ig kell teljesítenie az Európai Unió által elvárt paramétereket az ivóvizek minőségében – mondta el Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, a Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás vezetője.

A Társulásnak 15 tagja van: Császártöltés, Kunszállás, Soltvadkert, Fülöpszállás, Soltszentimre, Akasztó, Csengőd, Kecel, Imrehegy, Kiskőrös (Kiskőrös-Ökördi), Páhi, Tabdi, Kaskantyú, Tázlár, Jakabszállás. Valamennyi településen a megadott határértékek felett van többek között az arzén, a vas, illetve a mangán tartalom, ezért is szükséges a projekt megvalósítása, amelynek célja a vízminőség-javító fejlesztések végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása.

2012 novemberében hat település – Imrehegy, Jakabszállás, Kunszállás, Páhi, Soltszentimre és Tabdi – közbeszerzési eljárást követően már aláírta a tervezői és generálkivitelezői szerződéseket.
2013. július 16-án pedig másik hat település – Akasztó, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Kaskantyú és Tázlár – írta alá az önálló vízellátó rendszeréhez kapcsolódó tervezői és generálkivitelezői feladatok ellátásáról szóló szerződést.

Kiskőrös, Soltvadkert és Kecel települések esetében a közbeszerzési dokumentációk egyeztetése folyamatban van a Közreműködő Szervezettel.

A műszaki megoldás tizennégy településnél a saját vízbázisára alapozott úgynevezett önálló megoldás, amelyben, a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet, nyersvizet hozzuk előírás szerinti állapotba, míg egy településnél, illetve településrésznél sor kerül egy olyan kistérségi rendszer megvalósítására, amelyben az egyik településen a jobb adottságok kihasználásával állítják elő az előírt minőségű vizet, melyet távvezetéken juttatnak el a másik településre, ahol megteremtik a víz fogadásának szakszerű feltételeit.

A projekt részét képező vízműveknél az eltávolítandó szennyező anyagok, a határérték feletti vízkémiai paraméterek esetenként eltérőek, így az eltávolításuk módja is eltérő lehet. A megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia minden település számára előírásra került.

A mai napon került sor a nagyszabású beruházás sajtótájékoztatójára Kiskőrösön a Kiskőrösi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal dísztermében. (6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.)További információ:                    Domonyi László
                  Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító
          Önkormányzati Társulás Elnöke