2025.02.05, Szerda

Magas a Vajas vízének ammóniumtartalma

2013.05.06. 09:12

Folyamatosan figyeli a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület a Vajas csatorna vízének összetételét. A látványosan megváltozott állagú víz minőségének romlása ugyanis rossz hatással lehet a folyóvíz élővilágára.

Két héttel ezelőtt figyeltek fel arra a jelenségre, hogy bebarnult és zavarossá vált a Kalocsán átfolyó Vajas-csatorna vize. Azóta a helyi horgászegyesület fokozott figyelmet fordít arra, hogy folyamatosan kövesse a víz minőségének és összetételének változását.

Amint azt Dr. Igaz Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, sejtik, hogy mi a probléma és megoldás is lenne annak orvoslására, erre azonban még várni kell.
- A legutóbbi vizsgálat kétirányú volt. Egyrészt megtudtuk, hogy a víz oxigéntartalma 5,1-6,12 milligramm per liter között volt, amire azt mondhatjuk, hogy ez elfogadható. Ahhoz azonban, hogy a vízről elmondhassuk, hogy jó minőségű, az is kell, hogy az ammónium, illetve a szabad ammónia alacsony szintű legyen. Sajnos az ammóniumtartam 0,34 körül, míg a szabad ammónia 0,01 milligramm per liter körül mozog – mutatta be a vizsgálati eredményeket Dr. Igaz Ferenc, hozzátéve, hogy szakértőkkel konzultálva jutottak arra a következtetésre, hogy az oxigénszintnek növekedni, az ammóniumszintnek pedig csökkennie kellene, hogy az ideális állapothoz közelítsenek.

- Intézkedtünk, a vízügyi hivatal meghallgatta a kérésünket, és a ráckevei zsilipet kinyitotta, tehát elviekben friss víz kerülhetne a Sárköz vízrendszerébe, azonban olyan magas a Duna vízállása, amely Budapestről lefelé apad, de Bajánál, így Kalocsa környékén is árad. Ez a jelenség viszont gátolja, hogy a víz belefolyjon délen a Dunába. Következésképpen, amíg a folyam vízszintje Bajáig nem csökken, addig a Sárköz és vízrendszerét nem lehet átmosni. Akkor lehet tehát friss vizet engedni a Vajasba, ha az árhullám levonult, ahhoz pedig, hogy ez a víztömeg elérje Kalocsát, körülbelül három nap szükséges – mutatta be a helyzetet Dr. Igaz Ferenc, hozzátéve, hogy addig is folytatják a Vajas vízének folyamatos vizsgálatát és ellenőrzését.