Magas a Vajas vízének ammóniumtartalma
Folyamatosan figyeli a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület a Vajas
csatorna vízének összetételét. A látványosan megváltozott állagú víz
minőségének romlása ugyanis rossz hatással lehet a folyóvíz élővilágára.
Két héttel ezelőtt figyeltek fel arra a jelenségre, hogy bebarnult
és zavarossá vált a Kalocsán átfolyó Vajas-csatorna vize. Azóta a helyi
horgászegyesület fokozott figyelmet fordít arra, hogy folyamatosan
kövesse a víz minőségének és összetételének változását.
Amint azt Dr. Igaz Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, sejtik, hogy mi a probléma és megoldás is lenne annak orvoslására, erre azonban még várni kell.
- A legutóbbi vizsgálat kétirányú volt. Egyrészt megtudtuk, hogy a víz
oxigéntartalma 5,1-6,12 milligramm per liter között volt, amire azt
mondhatjuk, hogy ez elfogadható. Ahhoz azonban, hogy a vízről
elmondhassuk, hogy jó minőségű, az is kell, hogy az ammónium, illetve a
szabad ammónia alacsony szintű legyen. Sajnos az ammóniumtartam 0,34
körül, míg a szabad ammónia 0,01 milligramm per liter körül mozog –
mutatta be a vizsgálati eredményeket Dr. Igaz Ferenc, hozzátéve, hogy
szakértőkkel konzultálva jutottak arra a következtetésre, hogy az
oxigénszintnek növekedni, az ammóniumszintnek pedig csökkennie kellene,
hogy az ideális állapothoz közelítsenek.
- Intézkedtünk, a vízügyi hivatal meghallgatta a kérésünket, és a
ráckevei zsilipet kinyitotta, tehát elviekben friss víz kerülhetne a
Sárköz vízrendszerébe, azonban olyan magas a Duna vízállása, amely
Budapestről lefelé apad, de Bajánál, így Kalocsa környékén is árad. Ez a
jelenség viszont gátolja, hogy a víz belefolyjon délen a Dunába.
Következésképpen, amíg a folyam vízszintje Bajáig nem csökken, addig a
Sárköz és vízrendszerét nem lehet átmosni. Akkor lehet tehát friss vizet
engedni a Vajasba, ha az árhullám levonult, ahhoz pedig, hogy ez a
víztömeg elérje Kalocsát, körülbelül három nap szükséges – mutatta be a
helyzetet Dr. Igaz Ferenc, hozzátéve, hogy addig is folytatják a Vajas
vízének folyamatos vizsgálatát és ellenőrzését.