2024.04.24, Szerda

Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok 2013

2013.09.02. 05:15

Font Sándor képviselő egy rosszul sikerült csavarhúzó mozdulattal felsértette a kezét így a kórházi kezelésre szorult ezért nem vett részt a Kiskőrös XXI fesztiválon, amit az izsáki államtitkár Feldmann Zsolt nyitott meg pénteken délután. A rendezvény médiatámogatója a Pintér Művek!

Hirdetés

Az ifjú államtitkár regnálása alatt sok minden nem született a hazai mezőgazdaság erőterében, de frappáns statisztikai adatokkal azért tudott szolgálni a szüretben nyakig álló térség számára. Elmondta például, hogy lehetett szőlőtelepítésre pályázatot beadni és meglepő módon a 2800 pályázat közül 1800 a Kiskunsági Borvidékből került ki. Ebből messzemenő következtetéseket ugyan nem volt le, de az adat, az ilyen kiragadott statisztikai adatoknak megfelelően, "azt a mindenit" hangulatot keltett a kiskőrösi főtéren.

Kijelentette továbbá, hogy az idei termés várhatóan 2,5 - 3 millió hektónyi mennyiséget fog produkálni, ami a szükséges 3,5 hektós hazai fogyasztást ugyebár nem fedi le. Mi több ez az adat - a szerkesztőségünk információi alapján - igencsak sántít, mert ez afféle "Hofi malaca" - jelentésekre alapul. A borászok elmondásai alapján, a májusi árvíz idején jött kéthetes hidegfront a szőlővirágzást nehezítette, így az átlagát tekintve jó év a szőlő szempontjából egy normális termésnek csupán alig több mint a felét fogja adni.



A feltehetően édesszájú államtitkár továbbá a nyitó beszédében kiemelt három programelemet, amelyek közül a vasárnap rendezett sütiparádé volt a legmegkapóbb, hiszen ahhoz a városnak írd és mond különösebb köze nincs, azt Boda Zsuzsanna újságíró celebrálja az utóbbi években a térség lányait, asszonyait megmozgatandó módon. Mindebből látszik, hogy magát az államtitkárt sem készítette fel senki, hogy a város érdekében álló programokat soroljon már legalább a megnyitó alatt.


Pompás volt a borutca, bár egyre kisebb a a vásárlóerő (Kilkk a képre!)

A Kiskőrös XXI, egyébként önmagához képest egy rendkívül tagolt és szerteágazó fesztivál volt az idén. Bár túl sok lehetősége egy látogatónak nem lehetett, hogy valóban megismerje a részleteket, viszont elismerésre méltó, hogy a főtéri árusokkal finanszíroztatott Caramel és efféle koncertek mellett a város önálló szervezetei mutatkoztak meg a nagyérdemű előtt leginkább. (Kár, hogy a koncert elmaradt - szerk.)

Persze ilyenkor felmerül, hogy miként képes Kiskőrös finanszírozni a saját kulturális életét, ami kívülről nézve túlzóan is színpompás a város lehetőségéhez képest, de ez már legyen az önkormányzat és a polgármester dolga. Fontos viszont megemlíteni, hogy a pompás programtár részleteit nem sikerült kellően a nagyérdemű elé tárni. Kijelenthető, hogy a város marketing tevékenysége az utóbbi években egyre rosszabb. Így hiába van egyre színpompásabb turisztikai, gasztronómiai, múzeumi, vagy akár zenei élet a városban, arról lássuk be alig-alig tud valamit a világ.

Több norvég volt a megnyitón, mint kalocsai....

Még meglepőbb volt a megnyitón azt látni, hogy a korábbi évektől eltérően, ugyan a megyei állami szervezet a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal képviseletében Kerényi János kormánymegbízott a tiszteletét tette a város legjelentősebb ünnepén, viszont a környék településeiről alig-alig képviselték magukat a vezetők. Kivéve persze Lehoczki Ferenc Soltvadkert polgármesterét. (A környék polgármestereinek azért el kellene gondolkodni, hogy legalább egymás legjelentősebb rendezvényeit látogatniuk kellene! - szerk.) Sajnálatos ez az apátia, hiszen Kecelen a múlt héten volt egy ennél jóval szerényebb ünnep, Kalocsán pedig már csak két hét és bekövetkezik a nagyszabású paprika fesztivál.

Ezzel az ünneppel az utóbbi évtizedekben a végletekig kiszipolyozott kiskőrösi főtér visszavonul ahol egy átfogó fejlesztés kezdődik, aminek a következtében az egész városközpont megújul és a jövőben egy új lendületet ad várhatóan mind a városnak, mind pedig a térségnek.