2024.03.02, Szombat

Kiskőrösi ünnepi elismerések

2014.03.15. 09:59

Minden ember életében mérföldkő, amikor kitüntetést vehet át a saját városában a közösséget gyarapító munkája alapján. Egy városvezetés részéről rendkívül sokatmondó, hogy egy adott évben kik és milyen indoklással vehetnek át elismeréseket. Ismerje a meg a kiskőrösi kitüntetetteket:

Hirdetés

„Kiskőrös Város Közéletéért” díj: Takácsné Stalter Judit és Takács Gábor,

az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány alapítói, a Mindenjóház létrehozói

Az alapítványt tizenöt éve, 1999-ben érintett szülők és gyógyító szakemberek összefogásával hozták létre azzal a céllal, hogy segítsék a daganatos és leukémiás megbetegedésben szenvedő gyermekek gyógyulását.

Tevékenységük fő célja, hogy az orvosi eljárásokat kiegészítve minél több gyermeknek segítsenek abban, hogy a kórházban töltött időt testileg és lelkileg könnyebben átvészeljék. Arra törekednek, hogy a gyógykezelés idején is a lehető legjobb életminőséget biztosítsák a beteg gyermekeknek. A hosszú és sokszor fájdalmas kórházi kezelések idején közvetlenül a betegágyak mellett játékos tornaórákkal is segítik a daganatos és leukémiás gyermekek testi erőnlétének javítását.

Mama-lakásaikban térítésmentesen biztosítanak a vidéki beteg gyermekeknek és az egyik kísérő szülőnek szálláslehetőséget a kezelések idejére.

Kisbuszukkal térítésmentesen segítenek a daganatos és leukémiás gyermekek kórházba, vizsgálatokra, kezelésekre való eljutásában és a kórházból való hazaszállításban.

„Segítő Füzetek” című kiadványsorozatukkal biztosítanak tájékozódási lehetőséget a betegségben érintett szülők és a gyermekek számára.

Hozzájárulnak a gyógyító eljárásokhoz: orvosi műszerekkel, eszközökkel támogatják a gyermekonkológiai központokat,  kiemelkedően a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onkológiai és hematológiai osztályait, ahol a magyarországi daganatos és leukémiás gyermekek 53%-át gyógyítják.

A városunkban létrehozott Mindenjóházban vízi-, művészet- és állatterápiás lehetőségekkel várják a beteg gyermekeket. Itt található az országban egyedülálló, daganatos és leukémiás gyermekek számára épült medence. Lelki támogatással is segítik a gyermekek gyógyulását, és itt szervezik az országos gyermeknapot és a nyári táboraikat is.

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány céljait adományokból, a személyi jövedelemadó 1%-ából és pályázatokból valósítja meg, tevékenységük kezdete óta két és félezer beteg gyermek vette igénybe segítségüket, támogatásukat.

Tizenöt éves munkájuk érdeme számos meggyógyult gyermek mosolya, és törekvéseikkel, az őket támogató embertársaink által az összefogást példázzák nap mint nap, s  hitet adnak.

Tevékenységükért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Közéletéért” díjat adományoz.

 

„„Kiskőrös Város Egészségügyi és Szociális Ellátásáért” díj: Széllné Bodicsi Rózsa

 

Rózsa tősgyökeres kiskőrösi, itt született, mindig itt élt. Az általános és a középiskolát is Kiskőrösön végezte el.

1976-ban először Páhin dolgozott egy évet védőnőként, majd 1977-ben Kiskőrösre került, ahol a városi önkormányzat szakorvosi rendelőintézetében folytatta munkáját, és itt dolgozik a mai napig: közel 40 éve.

1985-ben Szegeden az Orvostovábbképző Intézet Főiskolai Kar Védőnői Kiegészítő Szakán Kitüntetéses Okleveles védőnőnek nyilvánították.

Munkáját magas színvonalon, szakmai elhivatottsággal végzi, a fiatal kollégáknak sokéves szakmai tapasztalatát készséggel átadja, segíti a pályakezdő fiatok beilleszkedését.

2012 óta a kapcsolattartással megbízott védőnőként koordinálja kollégái munkáját.

Két gyermeke van: Beatrix jogász, jelenleg gyesen van 14 hónapos Márk nevű kisfiával, fia, Tamás, orvos, jelenleg rezidens Budapesten az Urológiai Klinikán. Férje, Ferenc gépészmérnök, a Protokonnál dolgozik hosszú évek óta.

Munkásságáért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Egészségügyi és Szociális Ellátásáért”díjat adományoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Kiskőrös Város Kultúrájáért” díj: Kiskőrösi Gospel Sasok


Az 1998-ban alakult, Lupták György vezette énekegyüttes nevét Ézsaiás próféta igéje ihlette: „Akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el." Ez hitvallásuk is egyben: szeretnek a dalok szárnyán repülni, énekelni, örülni, és bízni Isten szeretetében.
Kezdetben a Szürke Verebek Jazzbandájának vokálcsapata volt az énekegyüttes, majd önálló darabokat is elkezdtek tanulni. Az évek során számtalan fesztiválon, koncerten, gyülekezeti rendezvényen énekeltek. Felléptek több hazai városban, valamint felejthetetlen koncertkörutat tettek Németországban és Erdélyben. Összetételük és zenei formációjuk változó. Énekelnek a capella, zongorakísérettel, de olykor a Szürke Verebek Jazzbandájával is összeállnak egy-egy ének erejéig.
Repertoárjukban a tradicionális amerikai gospelek mellett angol nyelvű keresztyén könnyűzenei darabok is szerepelnek. A ProChrist műholdas evangelizáció énekei közül sokat átvettek, lefordítottak.

Tevékenységükért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Kultúrájáért” díjat adományoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Kiskőrösért” díj: Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend

 

Húsz évvel ezelőtt 16 szőlővel és borral foglalkozó lelkes kiskőrösi alapította a borlovagrendet, akik közül öten ma is tagok. A rend nevét a város világhírű szülötte, Petőfi Sándor A borozó című versének kezdősora ihlette: „Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem; Gondüző borocska mellett, Sors, hatalmad nevetem.” A Béleczki Mihály nagymester által vezetett lovagrend célja megismertetni Kiskőrös és környéke szőlő-és borkultúráját, őrködni a helyi bor minősége, értékei, híre felett, a fajta- és eredetvédelem, a kulturált borfogyasztás lehetőségeinek fejlesztése, a bor serkentő, gyógyító hatásairól szóló ismeretek terjesztése.

Ezen célok megvalósításáért meghatározó szerepet vállaltak a Szüreti Napok borutcájának szervezésében, a „Város Bora” cím megalkotásában, a vincellérképzés segítésében.

A borrend – amelynek zászlós bora a kiváló minőségű Kiskőrösi Kadarka –évek óta szervez konferenciát a szüreti napok nyitóprogramjaként a kiskőrösi szőlőtermesztés hírnevét megalapozó Kadarkáról a Duna–Körös–Maros–Tisza határokon áthúzódó együttműködés keretében. Erre a rendezvényre az ország minden részéből 25-30 borlovagrend jön el, akik díszes felvonulással részt vesznek a szüreti napok megnyitóján, majd fényes ceremónia keretében új borlovagokat és apródokat avatnak. A vendég borrendek meggyőződhetnek a kiskőrösi borok kiváló minőségéről, a kiskőrösi emberek vendégszeretetéről. Szakmai rendezvényeken –"Kadarka Nemzetközi Nagydíj" borverseny, Városi Borverseny, a Márton-napi újbor-kóstoló, s a már említett Szüreti Napok – kezdeményező, szervező szerepet töltenek be.

A borlovagrend összetartó civil szervezet, tagjai a szakmában és más területeken is dolgoznak, s elkötelezettek borrendi esküjüknek. A lovagrendet 42 teljes jogú és 58 tiszteletbeli tag alkotja, valamint – mivel gondolnak a fiatalok bor iránti szeretetének, tiszteletének alakítására is, ezért – a helyi vincellérképző iskola végzős diákjait apródként fogadják be, akik a későbbiekben munkájuk alapján teljes jogú taggá válhatnak.  Borkirálynőt háromévente választanak. Havonta nagytanácsi ülést tartanak, rendszeresen szerveznek szakmai utakat más borvidékekre, hogy azok borkultúráját, hagyományait megismerjék.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 2000-ben a Gondűző Borlovagrendet felvette tagjai sorába. A Szövetség elismeri a kiskőrösiek munkáját: 2002-ben és 2012-ben itt tartottak közgyűlést. Elismerésként tisztségviselőket is választottak Kiskőrösről: dr. Csvila István 2003-tól a szövetség jogtudora, Béleczki Mihály 2007-től a szakmai bizottság tagja, 2011-től a bizottság elnöke, mindketten elnökségi tagok. A Szövetség „PRO VINO” kitüntetéssel ismerte el a munkáját Ujvári Pálné, dr. Csvila István, Nagy Tamás, Pecznyik László, Béleczki Mihály borlovagoknak.

Tevékenységükért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrösért” díjat adományoz.

„Kiskőrös Város Ifjúságának Oktatásáért és Neveléséért”: Aszódi Pálné

 

1954. január 10-én született Baján.

Általános iskolai tanulmányait a Bajai Felsővárosi Iskolában végezte,1972-ben érettségizett szülővárosában, a Bányai Júlia Kereskedelmi Szakközépiskolában. A középiskolai évek alatt szavalóversenyeken vett részt, hobbija volt a versmondás.

1972-74-ig a Kecskeméti Óvónőképző Intézet tanulója volt, majd 1974-ben szerzett pedagógiai diplomát és mellette végezte el a bábfakultációt. 1974-ben költözött Kiskőrösre, majd férjhez ment, s két gyermekük született: Pál és Péter. Kiskőrösön először a Batthyány úti óvodában dolgozott óvónőként, itt csak pár hónapot dolgozott, mivel már akkor épült az új Mohácsi úti Óvoda. Az óvodát a volt szakszövetkezeti iroda átalakításával hozták létre. Az akkori vezető óvónővel ketten alapították meg az óvodát, takarítottak, bútorokat vásároltak, és berendezték. Nagyon szép emlékeket őriz azokról a szülőkről, óvónőkről, akik segítették munkáját. Ebben az óvodában 37 évet dolgozott, ahol a „Mese-ház”-at is sikerült a gyermekek örömére és a szülők megelégedettségére sok éven át sikeresen „mívelni”. Közben 2001-2003 között szakvizsgát tett a Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolán játék- és szabadidő-pedagógus szakon: a főiskolán tantárgyként szerepelt a bábjátszás és bábkészítés.

2002-ben megalakult a Százszorszép Óvónői Bábcsoport, amelynek azóta is vezetője. A bábcsoportban olyan óvó nénik, nyugdíjas pedagógusok dolgoznak, akiknek lelkes és fáradhatatlan munkája, a bábjátszás iránti tisztelete és a gyermekek iránti határtalan szeretete tartja össze ezt a csoportot. Mint mondja, örömmel tölti el, hogy ilyen emberekkel dolgozhat együtt. A bábcsoport többször szerepelt a városi rendezvényeken és egyéb helyi alkalmakon, emellett vidéki meghívásoknak is igyekeznek eleget tenni. Egyéb hobbi tevékenységként tekint arra az időszakra, amikor az országos meseíró pályázatra gyermekeknek szóló mesét írt.

2011-ben a Harangvirág Evangélikus Óvoda óvónője lett. Nagy örömmel töltötte el, hogy itt is segíthetett az óvoda beindulásánál. Munkája során a gyermeket az életkorukhoz mérten, játékosan sikerült beavatnia a Biblia rejtelmeibe. Ehhez is nagyon jó eszköz a bábjáték.

Az előző évtizedek sikereire alapuló „Mese-ház” tevékenységet a munkahelyi vezetői és kollégái segítségével itt is tovább folytathatja a gyermekek örömére és a szülők elégedettségére. Az evangélikus egyház által kezdeményezett vasárnapi gyermek bibliakör szolgálatában rendszeresen részt vesz. Munkahelyén olyan közösség veszi körül, ahol a szeretet és az egymás iránti tisztelet kiemelkedő helyet foglal el. Óvodapedagógusi munkáját az anyanyelvi- és báb munkaközösség megbízatással együtt látja el.

Családja – a két mama, a férje, a fiai, a menyei és a négy kis unokája – szeretete, valamint az evangélikus egyház közössége ad erőt óvónői munkájához.

Tevékenységéért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Ifjúságának Oktatásáért és Neveléséért”díjat adományoz.

„Kiskőrös Város Sportjáért” díj: Döme Géza

 

Aki ezt a kitüntetést kapja, középiskolai tanár, de nem testnevelő; mégis vérbeli sportember és szervező, egy olyan sportágban, amelynek hírei ritkán szerepelnek a Nemzeti Sport első oldalán. Bár jócskán elmúlt már harmincéves, mégsem kiöregedett profi, hanem választott szakágának jelenleg is aktív és eredményes versenyzője, de mindenekelőtt egy jelenség, akit csak az kövessen, aki képes heti harminc óra tanítás után hétvégén elindulni egy túlélő versenyen, és még túl is éli.

Döme Géza tanár úrnak lételeme a versengés az élet minden területén. Tanítványai rendre magas helyezéseket érnek el rangos matematika- és fizikaversenyeken, ha osztályfőnök, akkor az „Év osztálya” címért kár is másnak indulnia, és roppant csalódott, ha „csak” másodikak a farsangi jelmezbálon, hiszen ötletgazda, koreográfus, jelmeztervező és főszereplő egy személyben. Az utolsó leheletéig küzd a kiegészítő sportágként űzött labdarúgásban is a kispályás B-ligában. Igazi közösségi ember, akinek felejthetetlen alakításai nélkül szegényebb lenne a szülők-nevelők bálja a gimnáziumban, és még a legcsinosabb anyukáknál is eredményesebb a tombolaárusításban.

A tanár úr a kitüntetést az immár országos hírű Petőfi-túra szervezéséért érdemelte ki. A természetjárással sorkatonai szolgálata alatt jegyezte el magát. (Van, aki még az erőltetett menetekből is profitál.) Ezt követően bronz- majd ezüstjelvényes túravezetői oklevelet szerzett. Teljesítette 2011-ben az országos Kék Túrát, és eddig nyolcszor vett részt túlélő versenyen.

1999-től tanít Kiskőrösön, 2004 óta a gimnázium tanára. Itt átvette az ODK – túrák szervezését, és számos tanítványával szerettette meg a tájékozódási túra versenyszerű formáját. Sok előkelő helyezést elért versenyzője közül is kiemelkedik a nemrég állatorvosként doktorrá avatott Tóth Alexandra, aki több csapatbajnoki első és egyéni második helyezés után 2013-ban országos bajnokságot nyert.

Döme Géza 2004 óta szervezi a Petőfi-túrát húsztól hetven kilométeres távig. Az első túrára százan jelentkeztek, 2012-ben már több mint 1200-an indultak. A szervezés szó nem adja vissza azt a sokrétű tevékenységet, ami ezzel jár: tárgyalás a természetvédelmi hatóságokkal, az útvonalak és ellenőrzési pontok kijelölése, segítők toborzása és kiképzése, szponzorok megnyerése, térképek rajzolása, frissítők beszerzése, jelvények, pólók legyártása, és a hatalmas adminisztráció.

 Immár egy évtizede fiatalok és öregek, kiskőrösiek és vidékiek túráznak az egészségükért, megismerik a környék természeti szépségeit, versengenek a szintek teljesítéséért.

Mindennek főszervezője, Döme Géza tanár úr, méltán részesül a Kiskőrös sportjáért adományozott kitüntetésben.

Tevékenységéért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Sportjáért”díjat adományoz.

„Kiskőrös Város Gazdaságáért” díj: Bodonyi Kovács Pál

 

Ismert nevén B. Kovács Pál Kiskőrösön született 1958-ban, s 1985-ben kezdett savanyítással foglalkozni. Ehhez eleinte maga termelte az alapanyagot: a káposztát, paprikát, majd 1989-ben őstermelőből egyéni vállalkozó lett. 1995-től felesége, Bodonyi Kovács Pálné Vancsik Ilona is már csak az egyéni vállalkozásban dolgozik.

1998-ban épült fel Kiskőrösön a Thököly utcai telephely, ekkor vezették be a HACCP-rendszert is.

2000-től fia, Tamás is aktívan részt vesz az egyéni vállalkozás bővítésében, amely 2005-ben átalakult kft.-vé: Béko Tartósítóipari és Kereskedelmi Kft.-ként végzi tovább tevékenységét, főtevékenysége egyéb gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, tartósítás.

2008-tól veje, Weiszhaupt Péter is a cégben aktívan dolgozik, tovább bővíti a piacot.

2012-ben adták át a Rákóczi utcai telephelyet szintén HACCP-rendszerrel, ezzel a Béko Kft. Bács-Kiskun megye legnagyobb működő tartósítóipari üzemmel rendelkező vállalkozása lett.

Kezdetben csak savanyított káposzta, majd uborka szerepelt a termékek között, mára minden megtalálható náluk, ami savanyítható: a paprika minden fajtája, paradicsom, karfiol, cékla, dinnye, vegyes vágott, töltött paprikák, töltött uborka.

A belföldi piacon értékesítik kiváló minőségű portékáikat, az ország különböző településein: Kaposváron, Dunaújvárosban, Szegeden is ismerik és szeretik a Béko Kft. savanyúságait.

B. Kovács Pál igazi „családi” vállalkozó, aki emellett alkalmazottakat is foglalkoztat.

Két gyermeke, Tamás és Ildikó négy éven belül öt unokával ajándékozta meg, s a család minden tagja Kiskőrösön él és dolgozik.

 

Tevékenységéért Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Gazdaságáért” díjat adományoz.

 

 

 

 

 

 

 

„Kiskőrös Város Településfejlesztéséért” díj: Szabó Gyula és Bognár Zsolt

 

Szabó Gyula 1962-ben született Kiskunhalason, 1981-ben a kiskőrösi 621. sz. Ipari Szakmunkásképzőben végzett karosszéria-lakatosként.

 A szakmájában és üzletkötőként is dolgozott, majd 1995-től a Wóker Trade Kft. Tabdi tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. Az élelmiszeripari kereskedő vállalkozás közel félszáz ember számára biztosít megélhetést.

2001-től a Novo Grande Kft. ügyvezetője, majd 2007-től a Drink Európa Kft. Tabdi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Ez a szeszipari gyártó vállalkozás, amely 41 főt foglalkoztat, a maga nemében, a 0,05 literes kiszerelésű szegmensben országosan piacvezető.

 

Bognár Zsolt 1968-ban születet Kiskőrösön, 1986-ban végzett a Gáspár András Szakmunkás- és Szakközépiskolában karosszéria-lakatosként, majd 1994-ben likőrmesteri, 2003-ban pálinkafőző mesteri végzettséget szerzett.

Karosszéria-lakatosként kezdte pályáját Kiskőrösön, majd 1995-től a Wóker Trade Kft. Tabdi tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. Az élelmiszeripari kereskedő vállalkozás közel félszáz ember számára biztosít megélhetést.

2001-től a Miskolci Italkereskedelmi Zrt. vezérigazgatója, majd 2007-től a Drink Európa Kft. Tabdi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Ez a szeszipari gyártó vállalkozás, amely 41 főt foglalkoztat, a maga nemében, a 0,05 literes kiszerelésű szegmensben országosan piacvezető.

 

Szabó Gyula és Bognár Zsolt egyik hobbija, a veterán járművek gyűjtése, felújítása és az ezzel kapcsolatos szakmai kiállítások látogatása 2005-re egy kft.-ben öltött testet: az Old Car Center Nonprofit Kft. célja, hogy veterán járműveket újítson fel és állítson ki, továbbá hogy megmutassa, népszerűsítse az autók érdekesebb oldalát. 2007-től a cég ügyvezető igazgatóiként tevékenykednek.

„Öreg autó nem vén autó” címmel pályáztak egy projekt megvalósítására, amelynek eredményeként városunkban 2012-ben egy nagy volumenű beruházás következtében egy interaktív múzeum és egy veteránautókat felújító komplexum épült meg. A város egyik idegenforgalmi látványosságába látogatók bepillanthatnak a veterán autók eredeti állapotúra történő, teljes körű felújításáig minden egyes munkafolyamatba, s modern, interaktív eszközök segítségével ismerkedhetnek a témával.

 

Tevékenységéért Kiskőrös Város Képviselő-testülete Szabó Gyulának és Bognár Zsoltnak „Kiskőrös Város Településfejlesztéséért” díjat adományoz.

„Kiskőrös Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért” díj:

dr. Alexander Slafkovský (ejtsd: Szlafkovszkí)

 

Dr. Alexander Slafkovský negyedik ciklusban látja el testvérvárosunk, Liptószentmiklós polgármesteri tisztségét. Polgármester Úr szolgálati idejében a sport, a kultúra és a partnervárosi kapcsolatok fejlesztése kiemelt figyelmet kapott a város életében.

Első szolgálati időszakának végén került aláírásra a városaink közötti, majd húsz éves múltra visszatekintő együttműködést hivatalossá tevő szerződés. Ennek és Polgármester Úr támogatásának köszönhetően alakultak ki a feltételei annak, hogy városaink lakosai a kulturális és sportesemények terén partnerkapcsolatokat alakítsanak ki. Többször nyílt alkalmunk fogadni kiállításokat Liptószentmiklósról, melyek közvetítésével Kiskőrös lakosai megismerkedhettek a város történelmével, természeti értékeivel, vagy a város nemzetközileg ismert kultúrájával és irodalomtörténeti értékeivel.

Úgyszintén Liptószentmikós lakosai előtt is lehetőség nyílt találkozni Kiskőrös történelmével és kultúrájával  kiskőrösi gyűjtemények bemutatásán keresztül. Az elmúlt időszakban többször léptek fel városaink nagyrendezvényein településeink folklórcsoportjai, tánccsoportjai, úgyszintén aktív a kapcsolat az amatőr sport területén is.

Éveken keresztül jól működteka  városaink iskolái közötti szabadidős csereprogramok. Ezek során több generációnak nyílt lehetősége megismerkedni egymás irodalmával, kultúrájával, természeti értékeivel és gasztronómiájával. A lakosok között értékes baráti szálak szövődtek.

Kijelenthetjük, hogy Polgármester Úrnak köszönhetően a  lakosok körében a városaink neve magas színvonalú kulturális élményekhez, jó emberi kapcsolatokhoz kötődik.

 

Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrös Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért díj adományozásával dr. Alexander Slafkovsky polgármester úrnak a hosszú évek folyamán kifejtett munkáját szertné megköszönni.