2025.01.15, Szerda

Kibontakozóban a Keceli Meggy-üzlet - képgaléria!

2013.06.10. 06:43

A negyedik meggyfesztiválra került sor a hét végén, Kecelen, amit ezúttal is a Fresh Fruit TÉSZ szervezett meg. A IV. Keceli Meggyfesztivál médiatámogatója a keceli Pintér Művek.

Juhos Csabát a Fresh Fruit TÉSz vezetőjét kéreztük, hogy mi a céljuk a meggyfesztivál megszervezésével?



A fesztivált szervező a Fresh Fruit TÉSZ egyik főtevékenysége a meggyexport, Kecelen sok meggytermelő van és az volt a célunk, hogy Kecel és a meggy nevét minél jobban összekapcsoljuk.

Milyennek ítéli az előbbi szándék mögé szervezett reklámot és hogyan kerül a képbe Kalocsa sajtóreferense?

Igen a rendezvény reklámszervezése egyelőre mondhatni spontán és ezt pár hete felismerve, miután személyesen ismerem Szűcs Brigittát, felkértem, hogy segítsen felhívni a figyelmet az eseményre.

Kik támogatják még a rendezvényt?

Vannak szponzoraink, akik például a csettegő versenyt, vagy a meggymag-köpő verseny megszervezését támogatják, így meg szeretném említeni a Variens Kft Soltvadkertről, a keceli Fenyvesi Autómosó műhelyt, a Király Pékséget, illetve pályáztunk is a Magyar Turizmus Zrt-hez azon belül is az Agrár Marketing Centrum támogatja a rendezvényt.

A Fresh Fruit TÉSz mennyi meggyet exportál évente?

A terméstől függően ezer-párszáz tonna meggyet forgalmaz, ennek 90 százaléka exportra kerül. Ezt a mennyiségű meggyet, mintegy 30-40 termelő állítja elő. A konzervgyári feldolgozásra kerülő meggyet mára szedőgépek szedik, viszont miután a friss étkezési piacra kerülő meggyet kézzel szedik, nem túlzást azt állítani, hogy ilyenkor több ezer ember dolgozik szezonálisan a keceli térségben lévő meggyesekben.

Miért akarják összekötni Kecel nevét a meggyel?



Egyrészt azért, mert a meggy a térségben tényleg egy fontos bevételi forrás, és azt gondoltuk, hogy ezt erősíteni kell, mert a meggynek nagyon jó piaca van, és a térségben nagyon-nagy hagyományai vannak a meggytermelésnek. Nem mellékes persze az sem, hogy a meggy a magas antioxidáns tartalma miatt rendkívül egészséges és így könnyű összekötni további jó dolgokkal. Azt, hogy mi kulturális programokat is rászervezünk, azt gondoljuk, ezek erősítik egymást, hiszen a rendezvény erősíti a térséget és mellette ad egy jó hírnevet a Keceli Meggynek.

Hány tagja van a Fresh Fruit TÉSZ-nek?

330 tagja van a szövetkezetünknek. A tagságnak legalább a fele keceli, de itt a fesztiválon nem csak a termelők, hanem a meggyet feldolgozó különböző vállalkozások is képviselik magukat. Van, aki pálinkát készít a meggyből, konzervgyárak képviselik magukat, de itt van a helyi cukrászda, aki meggyes süteményekkel kényezteti a fesztiválozókat.

Hány éves a Fresh Fruit Tész és mennyi volt az előző évi forgalma?

Tizenegy éve működik a szövetkezet. Az elmúlt évi bevétele meghaladta a 850 millió forint nagyságot, az állandó alkalmazottainak a száma huszon-egynéhány fő, akiknek a száma a nyári időszakban felmegy 40-50 fős nagyságra is.
 
Mi a jövőképe a szövetkezetnek?



Azt szeretnénk, ha még több meggyet termelnének a térségben, akár dupla ennyi mennyiségnek is lenne piaca, illetve ez itt jól megy, sokan értenek hozzá.


A 2013-as meggybor és meggypálinka versenyről a verseny fővédnökét Béla Zoltánt a Béla Borászat és az Imrehegyi hegyközség vezetőjét kérdeztük:



Az elmúlt évekhez képest az idén kevesebb volt a jelentkező, vélhetően a szűkös termés miatt. Összességében a borok nagyon szépek voltak, és többnyire édesek. A házilagos készítés során főként mézzel és cukorral édesítették a termelők a meggyborokat,

A meggybor az a szabályozás tekintetében gyümölcsbor, aminek a szabályozottsága sokkal szerényebb, mint például a szőlőé. Mennyi alkoholt tartalmaztak a bírált borok?

A kereskedelemben egyelőre még nem jelennek meg a keceli meggyborok. Ezek az igényesen elkészített gyümölcs alapú házi borok egyelőre a kuriózum kategóriájába sorolhatóak, amelyekre viszont egyre több fesztiválon lehet rátalálni. A versenyre benevezett borok alkoholtartalma többségében 15-18 százalékos nagyságú volt, de készítenek olyan meggybort is, ami a szőlőből készült borok alkohol szintjén 11-12 fokosak voltak.

Mi a helyzet a meggypálinkákkal?

Hagyományosan Kecel azért mégiscsak a pálinkafőzés hazájának tekinthető, bár nem tartozik ma még az eredetvédett gyümölcsből készült pálinkák csoportjába. Azt gondolom, hogy az elmúlt évek meggyfesztiváljait látva érdemes lenne a térségben kialakítani a jogi lehetőségét annak, hogy a Keceli meggyet, mint földrajzilag eredetvédett terméket levédjük.