2024.04.19, Péntek

Idén utoljára volt víz alatt a Rokkanttelep

2013.04.24. 18:43

Végre megérkezett a várva várt (és annyi hólapátolás után igazán meg is érdemelt) jó idő, a tavasszal jött tél azonban nem múlt el nyomtalanul. Ahogy elolvadt a március közepén hullott tetemes mennyiségű hó, napokon át esett az eső. A Kalocsa mélyebben fekvő területein élőknek be sem kell mutatni, ez miért jelentett problémát.

Hirdetés

A belvíz-kérdés Kalocsán talán a Rokkanttelep és a Gödrök-köze területeken élők számára a legsarkalatosabb. Ezek ugyanis azok a mélyen fekvő részek, ahol a házakat elsőként veszélyezteti a megjelenő belvíz – ahogy történt ez 2010-ben is.

Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy civilek és hivatásos szervek vívtak hősies szélmalomharcot az ingatlanok megmentése érdekében, holott alig akadt olyan terület, ahová a kiszivattyúzott vizet el lehetett volna vezetni. Több évtizedes probléma már az ottani csatornázási és vízelvezetési rendszer helyreállítása, azonban ez még nem történt meg. Még… 

Júliusban kezdhetik a munkát

Felkerestünk Tihanyi Tibornét, a szóban forgó terület önkormányzati képviselőjét, és arról kérdeztük, mikorra várható, hogy beindul az a korábban már bemutatott beruházás, amelynek megvalósítása nyomán megoldódik a felvázolt helyzet.

- A 150 milliós pályázat tavaly novemberben nyert kedvező elbírálást, a kivitelezést pedig még nem tudtuk elindítani, hiszen tizenegy településsel nyújtottuk be a kérelmet konzorciumban, a különböző bejegyzések és hatósági eljárások megnyújtották a folyamatot – ismertette az eljárás menetét a képviselő. – Közben a koratavasz helyett kaptunk egy megkésett telet, ami ismét felszínre hozta ezt a problémát. Bár a helyzet messze nem volt olyan súlyos, mint 2010-ben, mindenesetre aggodalomra adott okot. A leginkább érintett szakaszok között volt a Tartsay, a Huszár, a Kiss Ernő és a Vasút utca – folytatta. – Mára örömmel mondhatom, hogy eljutottunk abba a szakaszba, amikor kimondhatom, hogy június végéig befejeződik a pályázati projekt előkészítése, vagyis júliusban elkezdődhet a tényleg munka – zárta gondolatait Tihanyi Tiborné.