2022.05.16, Hétfő

Ehetetlen - Új kulturális intézményvezető Kalocsán

2013.05.27. 08:07

Kép forrás: koronaradio.huMúlt csütörtökön rendkívüli testületi ülés keretében választotta meg a kalocsai testület Tamás Lászlót a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár jelenlegi vezetőjét a nemrégiben létrehozott Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár vezetőjének. Jaj!

A kisvárosi könyvtárak (kulturális központok) vezetése az utóbbi évtizedben kifejezetten pénzügyi kihívássá süllyedt, amely munka mellett alig marad ideje az adott vezetőnek, hogy némi tartalmat is generáljon ehhez a rendkívül fontos pozíció betöltéséhez. Nincs ez másként Kalocsán sem, ahol pedig az utóbbi években kifejezetten magas szintű közösségi kulturális élet jött létre.

Sajnos az antológiák és egyéb irodalmi kiadványok mellé Kalocsán egy vadkerti Káposztát idéző vezető is társult, aki bár rendkívül hatékonyan képes a fenntarthatóságért küzdeni a tevékenysége mégis inkább látványsport, mint kulturális küldetés. A soltvadkerti kultúráért korábban küszködő Káposzta Lajos mára nem tölti be ezt a nemes küldetést a városban, a soltvadkertiek talán már rájöttek, hogy nem egy tőzsdeügynököket megalázó agresszivitással megáldott vezető a legalkalmasabb a hatékony kulturális intézet vezetésére.

Kalocsa most kezdi ezt a halkuló zenére kibontakozó "táncot", hiszen az elmúlt évek után már a szerzői körökben messze elhíresült Tamás Lászlónak a tapintatosnak aligha nevezhető hozzáállása a városi könyvtár vezetéséhez, amin ha változtat akár még jó döntésbe is sodorhatja a városvezetést, de erre lássuk be, alig van esély.

Oltyán József