2024.02.23, Péntek

A szociális ellátás is új pályára áll Kalocsán

2013.06.27. 09:44

Bő egy hete, amikor bejelentette a városvezetés, hogy nyert a Kalocsa Szíve Program, az akkori testületi ülés végén érkezett a jó hír, hogy még egy, közel egymilliárdos pályázatra mondtak áment az ítészek. Vagyis, a Malom utcai szociális otthon kiváltása is megtörténhet a közeljövőben. Ez utóbbi pályázat részleteiről tartott sajtótájékoztatót a város kedden délelőtt.

Hirdetés

A sajtótájékoztatót Török Ferenc polgármester nyitotta meg, aki első mondataiban visszaidézte a legutóbbi testületi ülésen történteket.
- Nagy öröm ért bennünket, amikor bejelenthettük, hogy a Kalocsa Szíve Programunk kétmilliárdos támogatást nyert, alig hittük, hogy lehet ezt tetézni, és mégis. Jött az újabb jó hír, miszerint a szociális otthon pályázata is nyert. Úgy vélem, mindez kitűnően példázza, hogy az a terv, melyet Haynald Városfejlesztési Stratégia címen már több fórumon ismertettünk, működik. Ebben a városfejlesztés hat alappillérét határoztuk meg, ezekben láthatók ugyanis a város kitörési pontjait. Egyik legfontosabb pont a hatból a turizmusfejlesztés volt. De e másikat, az intézményfejlesztést, ami miatt ma itt vagyunk is épp olyan fontosnak tekintjük, mint a turizmus ágazatát – mondta Török Ferenc, aki azt követően, hogy a város fejlődési koncepciójában elhelyezte e pályázatot, egy már elért sikerhez hasonlította a mostanit.

E pályázat munkahelymegtartó ereje is óriási

- Ez épp olyan szép siker, mint a kórház megmentése, amit sokan a mai napig nem igazán kezelnek a helyén. Pedig az egészségügyi intézményünk megmentésével 450 ember munkahelyét sikerült stabilizálni, és ezzel a mostani pályázattal, újabb 30-40 ember állása marad garantált Kalocsán.
Vagyis, Kalocsa valóban megújul. A lobbi tevékenység pedig, amit folytatunk, eredményes. A döntéshozók is figyelnek Kalocsára – tette hozzá.

A polgármester emellett kiemelte a szociális intézmény vezetőjének kimagasló szerepét is.
- Ahogy minden projektnek, így ennek is az egyik legfontosabb eleme maga az ember. Az emberek, akik a terveket elkészítették, akik gondolkodása és szemlélete most közel egymilliárdot hozott az intézménynek. – Rumi László személyével kapcsolatban a vezetői kinevezéskor többen tamáskodtak, ám az most itt, és az eddigiek során is jól látszott, hogy jó döntést hoztunk akkor, Rumi László ugyanis folyamatosan bizonyítja szakmaszeretetét és rátermettségét – zárta előszavát Török Ferenc.

Tőle Rumi László kapta meg a szót, aki konkrétumokkal is szolgált. – Ez egy nagy volumenű pályázat volt, melyen az országból összesen hat intézmény nyert. Ebből a hatból az egyik Kalocsa. Külön öröm, hogy ha a lakók egy főre vetített összegét nézzük, akkor Kalocsa toronymagasan a legjobb pályázatot adta be és a legtöbb összeget nyerte el: több mint 893 millió forintot – hangsúlyozta Rumi.

Emelik az életszínvonalat

Az intézményvezető elmondta azt is, hogy ennek a kiváltási stratégiának az a jelentősége, hogy a lakók életkörülményeit, életszínvonalát emelik, igazodva az uniós elvárásokhoz. Vagyis, olyan struktúra kiépítése valósul meg ezáltal a közeljövőben Kalocsán, amely Magyarországon még gyerekcipőben jár. A kiváltási stratégiát egyébként a belvárosban fogják megvalósítani.

A pályázat egyébként az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszerében valósul meg. Kalocsa Város Önkormányzata pedig pontosan 893.500.000 forintos támogatásban részesült a TIOP-3.4.1A-11/1-2013-0001 számú, „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” című projektjével, melynek támogatási intenzitása 100 százalék.

A túlzsúfolt intézmény helyett lakócentrumok nyílnak

Mint az Rumi László szavaiból kiderült: a projekt keretében a jelenlegi túlzsúfolt, Malom utcai Értelmi Fogyatékosok Otthona kiváltása történik meg. A projekt eredményeként közel 2.300 négyzetméter alapterületen valósul meg az otthon lakóinak (60 fő) új, korszerű lakhatási formákban történő elhelyezése. A 24 fős lakócentrum mellett több – többi közt 12, 10, 8, 4 és 2 fő elhelyezésére alkalmas lakóotthon kialakítása történik meg, a tágan vett belváros különböző pontjain. Továbbá a Hunyadi pálya mellett, egy a város lakosai számára is nyitva álló szolgáltató központ megépítése és üzemeltetése szerepel a tervek között, ahol egyéni és csoportos foglalkozásokkal igyekeznek majd elősegíteni az önálló életre való képességet valamennyi, segítséget igénylő lakó számára.
Az új lakhatási formák mellett új, a jelenleginél lényegesen magasabb színvonalú szakmai szolgáltatás nyújtását biztosítja a pályázatban vállalt mentorálási tevékenység illetve a különféle (dolgozók, otthonban lakók, családtagok részére tartandó) képzések.

A megvalósítás során az önkormányzat együttműködik a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és az Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató mentorhálózattal. Ezen keresztül valósítják meg a mentorképzést. Ebbe az idősotthont is bevonják, ugyanis a kiváltás egyik sarkalatos pontja, hogy a Malom utcai meglévő épület sorsa hogyan alakul. Rumi László elmondása szerint valószínűleg oda fog költözni a teljes alapszolgáltatás.

- Ezáltal a Bem utcában, az irodák felszabadulnak és lehetőség lesz az idősotthon férőhelyeinek bővítésére, ami kapcsán új dolgozókat is alkalmazni tudunk majd. Vagyis, ezzel a pályázattal az idősotthonunk is profitál és az egész intézményünk egy nagy lépést tesz előre – zárta közlendőjét az Alapszolgáltatási Központ vezetője Rumi László.

A tervek szerint az új, a segítséget igénylő emberek számára korszerű hátteret adó otthonkomplexum 2014. év végére, 2015. elejére készül el.