2022.12.09, Péntek

CSOK Roadshow kecskeméti állomása

2016.02.24. 10:01

Közel 400 érdeklődővel indult kedden este tájékoztató fórum a Családok Otthonteremtéséről a Három Gúnár Rendezvényházban. A több állomásból álló eseménysorozat a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok és az Otthontérkép közös szervezésében valósul meg. A jelenlévők felét konkrétan a 10 + 10 millió forintos lehetőség érdekelte, és nagyrészük már jelenleg is nevel egy vagy két gyermeket. Időszerű gondolatok hangzottak el az előadásokban, és több helyszínen is nyílt lehetőség egyéni konzultációkra.

Hirdetés

Közel 400 érdeklődővel indult kedden este tájékoztató fórum a Családok Otthonteremtéséről a Három Gúnár Rendezvényházban. A több állomásból álló eseménysorozat a Portfolio, az FHB Bank, a Takarékok és az Otthontérkép közös szervezésében valósul meg. A jelenlévők felét konkrétan a 10 + 10 millió forintos lehetőség érdekelte, és nagyrészük már jelenleg is nevel egy vagy két gyermeket. Időszerű gondolatok hangzottak el az előadásokban, és több helyszínen is nyílt lehetőség egyéni konzultációkra.

Január eleje óta központi téma a családoknál a családok otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK és a 10 + 10 milliós lehetőség.

Mi is a 10 + 10 millió?

10 : olyan támogatás, melyet nem kell visszafizetni

+ 10 : olyan támogatás, amelyet kamatokkal növelten kell visszafizetni

A múlt héten hatályba lépett a CSOK-ot szabályozó két új rendelet, amelyek a számos könnyítés mellett szigorítást is tartalmaznak. A szabályok átlátásában segít a Portfolio országos lakossági rendezvénye, ahol gyakorlati tanácsok mellett főleg a lakáspiaci helyzetről beszélnek a szakértők.

 

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője elmondta, hogy az elmúlt másfél évben az ingatlanárak látványos emelkedésnek indulnak országszerte, elsősorban a fővárosban és a nagyobb gazdasági centrumokban, köztük Kecskeméten. „Az árak emelkedése már a CSOK bejelentése előtt is tapasztalható volt, ám a Bács-Kiskun megyében induló új fejlesztések és beruházások várhatóan további áremelkedést hoznak. A megyeszékhely különösen jó pozícióban van a következő 5-10 év távlatában, hiszen a 100 milliárdnál is nagyobb fejlesztési források további 10-20 ezerrel növelhetik a lakosság számát” – mondta a vezető elemző. 

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese szerint a CSOK és a 10 + 10 millió szabályai véglegesnek tekinthetőek, így azoknak, akik komolyan gondolkodnak az igénylésen, érdemes egy közeli CSOK Pontot felkeresni, ahol a szakértők egyéni tanácsadást nyújtanak. A vezérigazgató-helyettes előadásában kiemelte, hogy a korábban félreérthető tetőtér beépítési szabályok véglegessé váltak, aminek köszönhetően a meglévő családi házakra nem elég egy, hanem legalább két új albetétet kell megépíteni a 10 + 10 milliós lehetőség kihasználásához.

Jánosi Sándor, a Fókusz Takarékszövetkezet értékesítési igazgatója a helyi viszonyokat és igényeket jól ismerve hangsúlyozta, hogy magánszemélyek és vállalkozások esetében is a rugalmasságot tekinti a legfontosabbnak finanszírozói oldalról. Jánosi úgy vélte, hogy a CSOK 10 + 10 és az új fejlesztések beindulása kimondottan jó lehetőség a saját családi házba vágyó és a befektetési céllal vásárolni kívánó ügyfeleknek egyaránt.

A magánépítkezésekről szólva Bakó István, a MERKBAU Kft. építőcenter vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az építkezésbe kezdők előre tervezzék meg az építkezési folyamatot, hiszen már most is rengeteg építőanyagból hiány van, illetve az árak 5-10 százalékos emelkedése érzékelhető, és további növekedés várható. Az építőanyag beszerzése, illetve az árak emelkedése mellett komoly problémát okozhat a megfelelő szakemberek megtalálása is.

Simon Bence, az Építő Simon Kft. tulajdonosa szerint az új lakások iránti kereslet érezhetően élénkül, így a további új projektek megjelenése mellett ő is az árak emelkedését vetítette előre. „Bár az új lakások piacán tapasztalható hirtelen áremelkedést mi is látjuk, az áfacsökkentést pozitív hatásait még sikerült beépítenünk az elmúlt 1-2 hónap értékesítéseibe” – mondta Simon.

Az előadáson szó volt arról, hogy hogyan élhetnek az érdeklődők az új CSOK lehetőségével, és melyek a legfontosabb feltételek.

Mire használható a CSOK?

használt és új lakóingatlan vásárlására, új lakóingatlan építésére és lakásbővítésre

Mit kell tudni az igénylőnek?

 • az igénylők egyikének TB jogviszonya legalább 180 napja, illetve 2 éve biztosított legyen
 • minden igénylőnek köztartozásmentes adózónak kell lennie
 • erkölcsi bizonyítvány szükséges

Néhány jó tanács, mielőtt nekiindulunk:

 • Bevállalható-e a gyermek? Hány gyermeket szeretne?
 • Használt vagy új lakásban gondolkodik? Vagy építkezne?
 • Jogosul-e?
 • Van-e önerő?
 • Keresgéljenek!, Ne siessék el!
 • Várják meg a friss szabályokat!
 • Várják meg az új projekteket!
 • Várják meg, míg lehiggad a piac!

 

Az eddigi CSOK tapasztalatok:

 • akik bementek a bankokba leginkább felkészültek voltak
 • leggyakrabban a 2 gyermekes családok éltek a lehetőséggel
 • az eddig igényelt CSOK közül 85% a használt lakásra vonatkozik
 • a többség hitelfelvétellel is számol

A bankok ügyintézői egyéni konzultációk során igyekeztek segítséget adni az érdeklődőknek.

 

Galéria

KecskemétMegyecsokRoadshow10+10 millió