2024.07.19, Péntek

Bürokráciacsökkentési konferencia Kecskeméten

2016.06.08. 14:27

A vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési konferenciasorozat Kecskeméti ülésére került sor ma délelőtt a Kormányhivatal szervezésében.

A vállalati szektorhoz kapcsolódó közigazgatási bürokrácia csökkentési konferenciasorozat Kecskeméti ülésére került sor ma délelőtt a Kormányhivatal szervezésében. Párbeszédre hívják a vállalkozókat, ahol elmondhatták véleményüket.

Marjai Gyula, a VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezet elnöke köszöntötte a résztvevőket, mely konferenciasorozat végigjárta az országot, már 20 hasonlón vannak túl, nagyon sok tapasztalattal, nagyon sok jó ötlettel, melyeket vállalkozók fogalmaztak meg a kormányzat számára. Most van annak az ideje, hogy beleszólhatnak, javaslatokat tehetnek, hogy a saját életüket megkönnyítő ötleteket adjanak. Ezeket a felvetéseket várták, hogy már a 2016 őszén benyújtott törvénymódosítási javaslatnak része lehessen.

A bürokráciacsökkentés, az állami rezsicsökkentés, valamint az államigazgatás reformja folytatódik, melynek célja, hogy egy olyan magas szintű, versenyképes, szolgáltató típusú közigazgatás jöjjön létre, amely egyaránt kiszolgálja a polgárokat és a gazdaság szereplőit. Az ország versenyképességének növelése érdekében fontos, hogy a munkaadók számára megkönnyítsék a vállalkozások működtetését a munkahelyek bővítése mellett.

Dr. Zöld-Nagy Viktória területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár: „A Kormányablakokon keresztül vannak a vállalkozók leginkább kapcsolatban a bürokráciával. Folyamatosan van bürokráciacsökkentés, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy a felesleges adminisztratív terheket csökkentsék. 2014-2015-ben már született törvénycsomag, a Bürokráciacsökkentést szolgáló egyes törvények módosítása, ennek a keretében több mint 100 törvény lett módosítva, majd ezt követően, 2016-ban szintén több mint 100 törvény módosításában, eljárásban próbálták csökkenteni az adminisztratív terheket.”

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár: „A mai tanácskozástól azt várják, hogy ötleteket, gondolatokat mondjanak, hol látnak még lehetőséget, hol kell előrelépni, hiszen ennyi magasan képzett, és kreatív magyar ember együttes gondolkodása csak előre tudja vinni a terveket.”

Weininger Richárd, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Bács-Kiskun megyei elnök: „Magyarország a túlzott bürokráciához tartozik. Ez sokba is kerül, mind az országnak, mind a vállalkozónak is. A bürokrácia csökkentésével remélhetőleg a hatékonyság fog növekedni.”

 

Közigazgatási reformprogramja keretében a Kormány célul tűzte ki a hatósági eljárásokban részt vevő, állami szolgáltatásokat igénybe vevő állampolgárokra és vállalkozásokra háruló adminisztratív terhek csökkentését. E cél elérése érdekében átfogó törvénymódosításra került sor, amely 2016. januárban lépett hatályba. A 108 törvény módosítását tartalmazó törvénymódosítási csomag az alábbi pozitív változásokkal jár az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését illetően:

  1. Az ügyintézési határidők csökkentése: Mintegy 120 eljárás vonatkozásában került csökkentésre az ügyintézési határidő. Ezek egy részében a 30 napos ügyintézési határidő 21 napra csökkent, más részben, a nagyobb időigényű ügytípusok esetén irányadó hosszabb (60, 90 napos) ügyintézési határidők átlagosan 25 %-kal csökkentek.
  2. Engedélyezési eljárások bejelentéssé alakítása: A módosítás következtében 25, korábban engedélyhez kötött tevékenységet a jövőben a hatóság felé tett bejelentés alapján lehet folytatni. A módosítás névjegyzékbe való felvétellel, illetve a tevékenység végzésével kapcsolatos eljárásokat érinti.
  3. Hatósági erkölcsi bizonyítvány benyújtási kötelezettségének megszüntetése: Ha egy eljárásban a büntetlen előéletet kell igazolni, akkor a hatóság lekéri a nyilvántartásból az adatokat, és az ügyfélnek nem kell benyújtania semmit ezzel kapcsolatban. Ezzel a módosítással 33 ügyben vált egyszerűbbé és rövidebbé az ügyintézés.
  4. Objektív határidő bevezetése: A módosult jogszabályi rendelkezések a hatóságokat hatékonyabb eljárásvezetésre késztetik azáltal, hogy csökkent az eljárás felfüggesztésének, valamint a hosszabb eljárási határidők megállapításának lehetősége. A jogi szabályozás az egyszerű megítélésű ügyekben főszabály szerint 8 napos határidőt irányoz elő, valamint garantálja az ügyek jelentős részének 2 hónapon belüli befejezését.
Megyebürokráciacsökkentésközigazgatási bürokráciacsökkentési konferencia