2025.01.20, Hétfő

Takarékpontos a VI Bácskai Hurka és Kolbászfesztivál

2013.02.13. 05:42

A bajai alpolgármester Fercsák Róbert példásan helyt állt a február 9-én megrendezett VI. Bácskai Hurka és Kolbászfesztiválon, hiszen a városvezető a kolbászhús kavarásától a hurkatöltésig rutinos mozdulatokkal mutatta be, hogy nem idegen számára sem a házi disznóvágás. A bajai főtéren a Fókusz Takarék előtt felállított sátorban az alpolgármestert kérdeztük a fesztiválról és annak gazdasági hatásairól:

Milyen célból szervezték meg az újabb bajai gasztronómiai fesztivált?

Egy régi tradíciónak a felelevenítési céljából kezdtük el megszervezni a Bácskai Hurka és Kolbászfesztivált, illetve ezzel is szerettük volna felfrissíteni a köztudatban, hogy bácska az ország éléskamrája volt és a bácskai élelmiszereknek a minősége rendkívül elismertségnek örvendett és örvend egy szűkebb körben ma is. Azt szeretnénk, hogy az itteni termékeket, az itteni vállalkozókat, termelőket egyre többen megismerjék, és minél többen vásárolják, fogyasszák az országban.

A fesztivál elnevezésében a bácskai hurka elismertségére építettünk, hiszen kolbász tekintetében számos fesztivált rendeznek nagy sikerrel az országban, de a bácskai hurka egy rendkívül finom íz világot és egy magas minőséget jelent sokak és remélem egyre többek számára.

A bácskai hurkán keresztül szeretnénk a termelőket és a vállalkozásokat minél inkább bemutatni a városunknak pedig ez által is jó hírét kelteni.

A bajai halászléhez rendkívül kötődnek a helyi emberek, a bácskai hurkához mekkora a kötődésük?

Azt gondoljuk, hogy legalább akkora mértékben, bár a bácskai hurka ma még egy kicsit megfeledett történet. A halászlé esete a bajaiak, a térség és az ország számára mára egy nagykorúsított rendezvény, hiszen az idén a tizennyolcadik halászlé fesztivált rendezzük meg a Bácskai Hurka és Kolbászfesztivál pedig a reményeink szerint az egyre közkedveltebb rendezvények közé fog tartozni. Sajnos az elmúlt évben a zord időjárás miatt nem tarthattuk meg a fesztivált, de az eltökéltségünket mutatja, hogy az idén újból itt vagyunk.

A Bácskában régebben is Bajára koncentrálódott a húsipari tevékenység, Ön miként látja ma az hús ágazat helyzetét a térségben?

A Bácskában a sertéstartásnak és egyéb más hús alapanyagú állattartásnak nagy hagyományai vannak, amire természetesen ráépültek a nagyüzemi feldolgozók is. Az utóbbi évtizedekben a Délhús fémjelezte a szocialista húsipari feldolgozó jelleget a térségben. Ma a nagyüzemi jellegű tevékenység a Pick-hez tartozik, de mellette nagyon nagy jelentősége van a kisebb családi vállalkozásoknak, akik a régi tradíciókat is megjelenítik az élelmiszergyártásban.

A térség foglalkoztatásában és termelésében egyre nagyobb a jelentősége ezeknek a nagyüzemi feldolgozók mellett a családi vállalkozásoknak, így ezzel a fesztivállal is szeretnénk támogatni az ágazatot, hogy egyre több embernek felkeltsük az érdeklődését ezek iránt a rendkívül finom bácskai termékek iránt.