2022.01.18, Kedd

Mit jelentett és jelent a Duna?

2013.05.19. 06:54

Szél, nap és zölden hullámzó Duna várta szombaton délelőtt a Türr-kilátóhoz látogatókat a Halászati Mini-Skanzennél. No meg a Hajómalom Egyesület számos érdekes programmal. Palik Vera elnök konferálta be a Malom a vízen című könyv bemutatóját, melyet dr. Faludi Gábor kezdeményezésére adtak ki. Határon átnyúló pályázat révén nyertek Gombos községgel uniós támogatást, a konferenciák tudományos anyagát dolgozza fel a mű.

Klossy Irén grafikusművész illusztrálta, dr. Fábián Borbála szerkesztette és Ferkov Jakab, a mohácsi múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta: olvasható a könyvben, hogy az ember milyen okosan használta ki a természeti energiákat. Számos szakértő írása került be, változatosak a témák. Mit jelentett és jelent a Duna a bajaik életében? Hogyan használták régen a vízhajtóerőt? Mit tesz a nemzetközi malomkutató társaság? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az olvasók.
Palik Vera arra is kitért a könyvbemutatót követően, hogy az egyesület szeretné a hagyományokat megőrizni a ma és a jövő nemzedékének. Nagy terv a működő hajómalom megépítése, melyhez a terveken túl a köves malomszerkezet is megvan már. A hajó megépítéséhez még pénzre, nyertes pályázatra van szükség. Az egyesület rendezvényén beizzították a kemencét, a Duna Fotóklub vizes képeit függesztették ki a nádkerítésre, s megnyílt A Sugovica Foltkör és a víz címmel a Sugovica Foltkör kiállítása. Kézműves foglalkozásokat minden korcsoportnak kínáltak a Duna partján.