2024.05.20, Hétfő

Megkönnyítik a betegség elviselését

2013.04.26. 07:05

Hiánypótló kezdeményezésről tájékoztatott Zöld Lászlóné képviselő. A megfelelő egyeztetések után Baján is megkezdődött a hospice (pallatív) ellátás a súlyos betegek számára, ingyenesen.

Hirdetés

Nem új keletű a kezdeményezés, két alkalommal került a korábbi képviselő-testület elé az a javaslat, hogy létesítsenek a városban hospice házat. A most induló szolgáltatás a beteg otthonában, ingyenesen történik. Minderről a helyi háziorvosokkal egyeztettek a múlt héten. Sajnálatos módon hazánkban vezető halálok a daganatos betegség. A beteget és hozzátartozóit is megviseli az utolsó időszak. Ebben kívánnak segíteni a hospice gondozást végzők. Az ellátást Baján és környékén a dr. Bencze és Társa Kft. munkatársai végzik, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek. Magas szintű szakmai tudásuk birtokában próbálnak segíteni a betegen, támaszt nyújtani a családnak. A megyei team tagja háziorvos, pszichológus, onkológus, gyógytornász, fizioterápiás asszisztens, felnőtt szakápoló, hospice szakápoló és dietetikus. A helyi koordinátorral, Ignácz Barbarával beszélgettem.

– Kik vehetik igénybe ezt az ellátási formát? – Az ellátás elsősorban a végstádiumú rákbetegeket szolgálja. Ezt a nagyon nehéz időszakot szeretnénk segíteni úgy, hogy a beteg az otthonában kapja meg mindazt az emberi méltóságához illő ellátást, ami egy ilyen betegség esetén szükséges. Orvos szakmai követelményként fogalmazódott meg, hogy a gyógyíthatatlan beteg számára biztosítani kell a pallatív ellátást, fájdalmai csillapítását. Azt tudni kell, hogy a pallatív medicína fejlődése új szempontokat vezetett be az élettől búcsúzók ellátásába. A fájdalomcsillapító kezelések mellett olyan terápiás formák jelentek meg, amelyeknek az a célja, hogy az önálló életre való képességet a lehető leghosszabb ideig fenntartsák. Léteznek olyan ellátási formák is, amelyek a hozzátartozóknak nyújtanak gyakorlati segítséget és érzelmi támogatást.

– Mennyire ismert ez az ellátás Magyarországon? Hat éve, 2007-ben például 132.938 fő halt meg, ebből 31600-an daganatos megbetegedésben. Közülük mintegy 4500 fő került a hospice gondozásba. Ez az ellátás komoly team munkát igényel. Segít a családnak abban, hogy megbirkózzon a betegséggel, csillapítja a fájdalmakat és az egyéb kínzó tüneteket. Integrálja a betegellátásba a pszichológiai és spirituális tényezőket. Összességében támogató rendszert kínál ahhoz, hogy a beteg a legaktívabban élhessen az utolsó pillanatokig. Hangsúlyozza az életminőséget, ugyanakkor pozitívan viszonyul a betegség folyamatához. – Milyen módon vehető igénybe a szolgáltatás?

– Otthoni hospice ellátásra javaslatot tehet a beteg kezelőorvosa, klinikai onkológus, vagy a betegségének jellegéből adódó szakorvos, a hospice szolgálat pallatív jártasságú orvosa. A háziorvos a mi értelmezésünk szerint a hospice otthonápolás elrendelője, nem pedig javaslattevője. Összesen 3x50 vizit áll rendelkezésünkre, ami ha naponta járunk a beteghez, valóban mintegy 6 hónap. De ezt így nem lehet meghatározni. Van, aki csak heti 3 alkalommal veszi igénybe a szolgáltatást, ott akár 1 év is lehet az ápolás ideje.

– Milyen segítség kérhető?
– A segítség sokrétű. Ezért csak néhányat emelnék ki, például infúziós folyadékpótlás, műtétek utáni szakápolási feladatok, felfekvések, fekélyek, tumoros sebek kötözése, felfekvés prevenciója. Az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, valamint az önellátás és a mozgás segítése.
Rab Rita