2022.01.26, Szerda

Már Sükösdön is fel lett újítva a könyvtár

2014.09.08. 07:22

Bács-Kiskunban a korábbi megyei könyvtárhoz tartózó mintegy 82 könyvtár közül mára több mint hetvenet már felújítottak. Szombaton a sükösdi Vass Albert művelődési ház könyvtárát Rideg László a korábbi fenntartó megyei önkormányzat alelnöke avatta fel, a helyiek nagy örömére.

A 2011-ben kezdődött megyei önkormányzati vagyonok újraszervezése kapcsán a a korábban megyei tualjdonban lévő települési kulturális és egyéb vagyonelemek döntően a települési önkormányzatok tulajdonába került. Akkor sokan az aggodalmukat fejezték ki ezen intézmények elsorvadásának az esélye miatt.

Ez a mondhatni természetes szelekció következtében mára jó látszik, hogy melyek azok az intézmények amikre a települések lakói számítanak és mik azok amikre nem. Bács-Kiskun megyében például a korábban is példásan szervezett könyvtári rendszer, nem túl sok hazai példa mellett önállóan szervezte meg magát. Így a korábbi Kecskeméten lévő megyei könyvtár mint szolgáltató lépett fel, és a települések biztosítják az infrastruktúrát a megyei szervezet pedig a "frissítést". Sőt mint ahogyan ez Sükösdön is volt a pályázatfigyelést vállaló megyei könyvtár az elnyerhető fejlesztési források pályázatainak az elkészítésében is közreműködik, aminek következtében a hetvennegyedik könyvárt tudták felújítani a megyében lévő nyolcvankét településen lévő könyvtár közül.

Természetesen a korábbi fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közvetlen és közvetett segítsége és támogatása rendkívüli szerepet játszik abban, hogy a településeken lévő könyvtárak a kor kihívásának, így a lakosság elvárásainak megfelelően formálódjanak.