2024.04.15, Hétfő

Két nap a víz jegyében

2013.03.28. 06:22

Baján kétnapos rendezvény keretében ünnepelték meg a Víz Világnapját. Tizenkét szervezet fogott össze, hogy játékos vetélkedőkkel és szakmai programokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a víz nélkülözhetetlen szerepére. A szakmai résztvevők az egyes helyszíneken saját munkájukkal is megismertették a diákokat.

Hirdetés

A vetélkedő záró programja pénteken a városházán volt, ahol a csapatok teljesítményét is értékelték. Az alsósok közül a Szent László ÁMK Ebihalak nevű csapata, míg a felsősöknél a Vízimanók együttese nyert. Dr. Zöld Lászlóné, az önkormányzat civil tanácsnoka szerint fontos, hogy a szakmai szervezetek és a gyerekcsoportok együtt dolgoztak. – A mai nap nem arról szól, hogy ki a győztes és ki a vesztes, hiszen itt mindenki nyertes. Nem mindennapi az a példátlan összefogás, amit a környezetvédelem terén most megtapasztaltunk.
A főszervező a Nemzeti Környezetügyi Intézet Alsó-Duna-völgyi Kirendeltsége volt, amely az egyes állomások kijelölését is elvégezte. Csáky Eszter kirendeltségvezető szerint sikerült egy kis tudást átadni a diákoknak. A fő témák: miért kell vigyázni a vízre, illetve milyen szennyező források lehetnek. A második nap rendezvényeinek az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Ház adott otthont. Játékos foglalkozásokkal ösztönözték a víz védelmére az érdeklődőket. Minden korosztály megtalálhatta a számára kedves elfoglaltságot. A művelődési ház a kézműves foglakozás mellett filmet is vetített a víz védelméről. Bruzlai-Czifra Erika elmondta: a Víz Napján jó lenne felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy lehet spórolni, illetve hasznosan használni a vizet. E köré építették fel a programot a különböző kísérletekkel is.  A szervezők reményei szerint a sikeres programok a további együttműködést is megalapozták.